23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Nakon burne rasprave i teških riječi poslanici koalicije Domovina napustili sjednicu Skupštine RS

BANJALUKA – Predstavnici koalicije Domovina napustili su današnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS, na kojoj poslanici raspravljaju o donošenju zakona koji bi omogućio Srpskoj da objavi svoje podatke o popisu.

Poslanici koalicije su rekli da su skupštinsko zasjedanje napustili zbog izjava koje su iznesene od strane srpskih predstavnika.

Na pres konferenciji povodom izlaska iz skupštinske sale predstavnici Domovine su rekli da je današnja sjednica pokušaj uvođenja neustavnih paralelizama i nastavak etničkog čišćenja, te da zbog toga neće učestvovati u njenom radu.

Senad Bratić, potpredsjednik parlamenta, je rekao da će Bošnjaci pokrenuti sve pravne procedure koje im stoje na raspolaganju kako bi osporili rezultate današnje sjednice i pokušaj objave popisnih podataka samo na nivou RS bez uključivanja nerezidentnih građana

Nedim Čivić, poslanik koalicije Domovina, je rekao prije izlaska sa sjednice da je Agencija za statistiku BiH jedina nadležna za objavljivanje podataka iz popisa, te da nijedan organ RS nema pravo da se time bavi i preuzima ovlaštenja od Agencije.

Rekao je da je ovakav zakon koji usvaja RS „civilizacijska sramota“ i da je neistina da je usvajanjem metodologije na nivou BiH i objavljivanjem podataka srpski narod bio preglasan.

Dodao je da je ovaj zakon „nastavak etničkog čišćenja i genocida“, te nastavak politike 90-ih godina istrebljenja bošnjačkog naroda.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS je Čivića zamolio da bira riječi, tvrdeći da niko nikom ne oduzima pravo na život u RS.

Nenad Stevandić, potpredsjednik NS RS, je rekao Čiviću da „smanji ton i da ne smije da vrijeđa“, i zatražio da se izvine građanima RS oko tvrdnji o etničkom čišćenju, tvrdeći da objavljeni popisni podaci pokazuju da je etničko čišćenje provedeno u FBiH nad Srbima.

„Vi ste u RS građanin prvog reda za razliku od Srba koji su u FBiH građani trećeg reda. Vi možete pokušati da vrijeđate ali vaše prijetnje niko neće uzimati za ozbiljno a na vaše uvrede ćete dobiti „civilizacijski odgovor“.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je rekao da je neprijatno iznenađen nastupom Čivića i dodao da se on kao predsjednik jedne političke partije osjeća prevarenim od strane bošnjačkih i hrvatskih partija jer su preglasani povodom objavljivanja popisnih podataka, odgovarajući Čiviću na tvrdnje da su Bošnjaci preglasavani u RS.

Čivić rekao da nema namjeru vrjieđati, nego iznijezi stav Bošnjaka koji su ga birali o parlament.

„Nikoga ne vrijeđam, osim ako vas vrijeđa istina“, rekao je on i dodao da mu je žao što u FBiH nema više Srba, ali je rekao da je to bila politika RS 90-ih godina da se Srbi isele.

Radmila Čičković, direkor Zavoda za statistiku RS, rekla je na sjednici da je neophnodno da RS što prije objavi pouzdane i zakonite podatke o popisu koji je sproveden 2013. godine.

Kako je istakla, direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić je usvojio i objavio rezultate popisa suprotno zakonu, zbog čega su institucije RS reagovale s ciljem donošenja ovog zakona.

Ona je upozorila da bi prihvatanje nezakonitih popisnih rezultata bilo demografski, politički i socijalno štetno za RS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se