2 C
Zvornik
19. април 2024.

Mnogi otišli u ivanjdansku berbu trave ive

SREBRENICA – Veća grupa Srebreničana, kao i nekoliko manjih grupa iz Bratunca otišlo je danas u tradicionalnu berbu ljekovite trave ive na njenim udaljenim staništima iznad kanjona Drine i drugim nezagađenim planinskim područjima u srebreničkoj opštini.

Iva se bere na područjima Bijele Vode, Radava i LJeskovika, gdje su najveća staništa ove biljke, kao i mnogih drugih ljekovitih trava.

Najviše zainteresovanih kao i uvijek otišlo je na Bijele Vode, koje se nalaze u sastavu Posebnog lovišta „Sušica“, iznad kanjona Drine i akumulacionog Perućačog jezera.

Tu su najveća staništa ive čiji čajevi se koriste za liječenje mnogih oboljenja.

Poznavaoci ljekobilja tvrde da je ovo optimalno vrijeme za berbu ive, a neki berači vjeruju da je ova biljka najljekovitija kada se ubere baš na Ivanjdan i zbog toga je svake godine beru baš na današnji dan. I stručnjaci tvrde da je ovo najoptimalnije vrijeme za berbu ive.

Trava iva jedna je od najljekovitijih biljaka koristi se u farmaceutskoj industriji i zbog tih svojstava je i nastala poznata narodna poslovica: „Trava iva od mrtva pravi živa“.

LJekobilje se bere na više lokacija, zavisno gdje koja vrsta uspijeva i od potreba berača za određenim ljekovitim travama.

Svi koji idu u berbu ive i drugog ljekobilja to čine za vlastite i potrebe prijatelja i srodnika jer na ovom području nema organizovanog otkupa ljekobilja.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se