20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Konačno priznanje: Napad na Irak je stvorio Islamsku državu

Obaviještajni podaci o učešću Velike Britanije u invaziji na Irak pokazuju da je ta vojna akcija bila okidač za stvaranje Islamske države.

Te podatke je iznijela komisija koju predvodi ser Čilkot, donedavno su bili klasifikovani pod oznakom tajnosti.

Ipak, ono što piše u njima navodno je potvrdio i britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond.

U dokumentima se pobijaju tvrdnje bivšeg premijera Tonija Blera da je Islamska država nastala za vreme sirijskog građanskog rata, a ne u Iraku, a pritom se navodi da je zloglasna teroristička organizacija nastala na iračkim granicama.

„Postoji mnogo problema u Iraku, koje danas vidimo, a koji su posljedica katastrofalne odluke da se rasformira iračka vojska. To je bila velika greška u postratnom planiranju. Da je sve bilo drugačije tada i danas bismo možda imali drugačiji ishod“, rekao je Hamond.

On je potvrdio da veliki broj pripadnika nekadašnje Sadamove vojske sada zauzima vrhovna mjesta u hijerarhiji Islamske države.

U dokumentima Čiltonove komisije postoje dokumenti koji navode da su 2006. godine britanski obaviještajci bili veoma zabrinuti zbog uspona sunitskog džihadističkog pokreta otpora, koji se zalagao za obaranje predsjednika Nurija al Malikija, šiita sa podrškom Zapada.

Kasnije je stiglo upozorenje na djelovanja Al Kaide u Iraku, koja je procijenjena kao organizacija sa neograničenim brojem bombaša samoubica.

Ključna stvar, koju je Bler ignorisao je izvještaj iz 2003. godine, kada su obaviještajaci naveli da postoje svi dokazi da koalicione snage u Iraku neće dugo biti percepirane kao oslobodioci, kao i da svi motivi moraju da se sagledaju sa velikom sumnjom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se