18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Komemoracija u Potočarima

U Memorijalnom centru u Potočarima održava se komemoracija Bošnjacima nastradalim u julu 1995. godine nakon čega će biti ukopani posmrtni ostaci 127 ekshumiranih i identifikovanih žrtava.

Od ranih jutarnjih časova pristižu kolone automobila i autobusi iz svih krajeva BiH ali i iz okruženja. Skup obezbjeđuju pripadnici MUP-a Republike Srpske uz podršku svih bezbjedonosnih struktura BiH. Skup, za sada, protiče bez incidenata.

Osim načelnika opštine Srebrenica, Ćamila Durakovića, na komemoraciji će govoriti sadašnji i bivši predsjednici Haškog tribunala Karmel Agius i Teodor Meron, te bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Nakon 21 godine porodice nastradalih danas će sahraniti svoje najbliže.

Posmrtni ostaci indentifikovanih dovezeni su u subotu u Potočare. Vjerski dio komemoracije predvodiće poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović . I ove godine primjetne su zastave tzv. Armije BiH.

Predsjednik Organizacionog odbora Ćamil Duraković pozvao je sve učesnike da daju doprinos da komemorativni skup protekne mirno i dostojanstveno.

– Treba se fokusirati i na ljude koji će ostati ovdje. Nadam se da će svaki pojedinac prilagoditi svoje ponašanje događaju i jedino na takav način možemo sve provesti u naboljem redu i miru – rekao je Duraković.

Komemoraciji u Srebrenici neće prisustvovati državni vrh Srbije jer ga je Organizacioni odbor za obilježavanje stradanja Bošnjaka proglasio nepoželjnim ali ni predstavnici Vlade Republike Srpske. Ipak, u Potočare je došao Čedomir Јovanović, predsjednik Liberalno- demokratske partije Srbije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se