14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Ko su zatvorenici iz Gvantanama koji će robijati u Srbiji?

Dvojica pritvorenika iz zatvora Gvantanamu na Kubi prebacuju se u Srbiju, saopštio je Stejt department izražavajući zahvalnost Srbiji na „velikodušnoj pomoći“.

„SAD su zahvalne Srbiji što je ponudila humanitarni premještaj dvojice pritvorenika iz američkog pritvora u Gvantanamo beju na Kubi“, ističe Stejt department.

Američko ministarstvo odbrane je objavilo transfer Tadžikistanca Muhamadija Davlatova i jemenskog državljanina Mansura Ahmada Saad al-Dafija, navodi se u saopštenju.

SAD, kako se dodaje, veoma cijene velikodušnu pomoć Srbije u trenutku kada SAD nastavljaju sa naporima da zatvore pritvorsku jedinicu u Gvantanamo beju.

„Ovaj značajni humanitarni gest je u skladu sa liderskom ulogom Srbije na globalnoj pozornici,“ navodi Stejt department.

Ovo je prvi put da se u Srbiju šalju pritvorenici iz Gvantanama, gdje će poslije ovog transfera ostati 76 pritvorenika.

Stejt department napominje i da su svaki transfer jednoglasno odobrila ministarstva i agencije američke vlade, a da se Srbija pridružila grupi od 30 zemalja koje su od 2009. godine pružile mogućnost premještaja za preko 100 pritvorenika.

Američko ministarstvo odbrane navelo je u odvojenom saopštenju da su SAD koordinirale sa vladom Srbije kako bi transfer bio u skladu sa bezbjednosnim mjerama i humanim tretmanom zatvorenika.

Njujork tajms piše da su ovo prvi pritvorenici iz Gvantanama koji su prebačeni u Srbiju poslije čega je u pritvoru u vojnoj bazi na Kubi ostalo 76 pritvorenika od kojih su 27 na spisku za transfer.

Dvojica koja su prebačena u Srbiju su uhvaćena krajem 2001. godine tokom rata u Avganistanu i predata vojsci SAD koja ih je držala u pritvoru bez suđenja više od 14 godina, piše njujorški dnevnik, koji navodi drugačija imena pritvorenika nego što je saopštila američka vlada.

Prema pisanju njujorškog lica jemenski pritvorenik je nekada „vjerovatno bio niži borac povezan sa Al Kaidom“, ali je promjenio način razmišljanja u zatvoru, naučio engleski i završio kurseve potrebne da dobije diplomu srednje škole.

Od 2012, uglavnom se pridržavao pravila pritvora, navodi list.

Drugi je državljanin Tadžikistana koji je čekao na transfer od 2009. godine kada su pritvorske vlasti zaključile da predstavlja dovoljno nisku prijetnju da može da bude prebačen u neku sigurnu zemlju. On je zaostao u Gvantanamu zato što je zaključeno da ne može bezbjedno da bude vraćen u svoju zemlju, piše Njujork tajms.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se