9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Istraživanja pred izbore: Narodnjačke partije u ekspanziji

SARAJEVO, BANJALUKA, MOSTAR – Narodnjačke partije u BiH i dalje su u ekspanziji, te bi grupacija ovih političkih stranaka mogla da obilježi i lokalne izbore u oktobru.

Ovakav zaključak proizlazi iz nekolicine istraživanja koja su u prethodnom periodu provele pojedine nevladine agencije i instituti.

Naime, sva ova istraživanja, s manjim ili nikakvim odstupanjima, svode se na isto: građani, birači, ponovo bi trebalo da svoje povjerenje daju „provjerenim“ partijama desnog centra, dok će istovremeno ljevica i dalje nastaviti da tone.

Tako bi, prema anketi Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara (IDPI), rađenoj na uzorku oko 1.040 anketiranih u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Zenici i Bihaću, ubjedljivi pobjednik ovih izbora trebalo da bude koalicija SDA – SBB, sa gotovo dvije trećine (oko 64 posto) osvojenih glasova.

Prema istom istraživanju, HDZ bi i dalje bio neprikosnoven među hrvatskim glasačkim tijelom, ali s ukupno 7,5 posto glasova, dok bi blagi rast zabilježio SDP BiH (oko 9,5 posto), partija koja je na platformi „Država za čovjeka“ suvereno dobila opšte izbore 2010, no u svega nekoliko godina njena popularnost strmoglavo je opala, pa je štafetnu palicu lidera ljevice u međuvremenu preuzela Demokratska fronta (DF) Željka Komšića.

No, vjerovatno zbog koketiranja sa desnicom, i DF-ova popularnost, prema ovom istraživanju, naglo pada, pa je sada negdje na oko 6,5 posto glasova.

Istovremeno, kada je riječ o RS, dostupno je tek jedno relevantno istraživanje, ono Ipsosovo, bazirano na grad Banjaluku. Prema tom istraživanju, da su sutra izbori, SNSD bi ponovo pojedinačno pobijedio – sa 33 posto glasova, SDS bi bio drugi (21 posto), a PDP (15 posto) i NDP (13 posto), treći i četvrti. DNS bi bio peti, sa tek sedam posto glasova itd.

No, mnogi će, poput profesora Esada Bajtala, ili Đorđa Vukovića, dovesti u pitanje istraživanja ove vrste, zbog više faktora.

„Istina, etno-ideološki kod u BiH i dalje dominira, on je još prvi. Ali naša građanska, društvena nesreća jeste da se ovdašnjim istraživanjima ne može vjerovati“, navodi Bajtal, te zaključuje kako smo mi „društvo interesnih grupacija, a ne političkih stranaka“.

„Izbori su farsa i teatar, a mi smo samo publika koja čeka ishod, ali čeka i Godoa“, kaže Bajtal.

I Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, kaže kako u istraživanja „ne polaže mnogo povjerenja“.

„S obzirom na karakter međuetničkih odnosa, nesklad nacionalnih interesa, neprekidna sporenja temeljnih načela Dejtonskog sporazuma, politički ekstremizam i isključivost, ambijent u BiH je takav da se usponu ili održavanju tzv. narodnjačkih partija ne nazire kraj. Istovremeno, zaštitu i afirmaciju ljudskih prava i sloboda, socijalna i kulturna pitanja tzv. ljevičarske partije ne reprezentuju na način koji bi omogućio prepoznavanje njihovih socijaldemokratskih i linearnih vrijednosti i ideja“, navodi on.

Zaključuje da stoga i ne mogu igrati značajniju ulogu „dokle god postoje očekivanja da se nacionalne i građanske orijentacije međusobno isključuju, umjesto da budu preokupacija svih političkih aktera“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se