20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Federalni poslanici traže sastanak zbog referenduma, bez stranaka iz Srpske

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, članovi stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH, pozvali su predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH da organizuju sastanak sa poslanicima, ministrima i predsjednicima parlamentarnih stranaka zbog odluke o održavanju referenduma u Republici Srpskoj.

Poziv Bakiru Izetbegoviću i Denisu Zvizdiću uputili su Denis Bećirović, Saša Magazinović, Maja Gasal Vražalica, Mirsad Mešić, Mensura Beganović, Damir Bećirović, Šemsudin Mehmedović, Zaim Backović i Jasmin Emrić, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Razgovoru bi trebalo da prisustvuju poslanici Predstavničkog doma, ministri iz Savjeta ministara BiH i predsjednici stranaka koje nisu učestvovale u donošenju, kako je navedeno, antidejtonske i antiustavne odluke o održavanju nelegalnog referenduma u Republici Srpskoj.

“Tražimo da na ovaj razgovor pozovete poslanike, ministre i predsjednike parlamentarnih političkih stranaka /Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić, Željko Komšić, Dragan Čović, Nermin Nikšić, Sefer Halilović, Ilija Cvitanović i Nermin Ogrešević/ koji nisu učestvovali u donošenju opasne entitetske odluke o rušenju Ustavnog suda BiH i ustavnog poretka BiH, kao i u pokušaju unilateralnog napuštanja Dejtonskog sporazuma”, navedeno je u pozivu.

Naveli su da je cilj sastanka sagledavanja “najtežeg i najopasnijeg udara na Dejtonski sporazum i Ustav BiH od njegovog potpisivanja do danas”.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak, 15. jula, na posebnom zasjedanju Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske.

Pitanje referenduma, koji bi, kako su se sve partije sa sjedištem u Srpskoj usaglasile, trebalo da bude održan 25. septembra, glasi: Da li ste za to da se 9. januar obilježava i proslavlja kao Dan Republike?

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se