15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Erdoganov vojni udar

MOSKVA- Iza vojnog udara u Turskoj stoji predsjednik Redžep Tajip Erdogan jer mu ta farsa omogućava da otkrije i eliminiše nelojalne pripadnike vojske, ocjenjuju pojedini ruski analitičari.
„Vojni udar“ je toliko slabo organizovan i sproveden da se pojavljuju sumnje da je izrežiran i isprovociran od samih vlasti.

„Da vojni udar nije bio Ergodanova farsa, on bi sigurno uspio, o čemu svjedoče uspješni vojni udari koji su u Turskoj ostvareni 1960, 1971. i 1980. godine“, piše Grigorij Ignatov na portalu „Žurnalistiskaja pravda“.

On navodi da se u sadašnjoj situaciji „osjeća prevara“ – kao prvo, pobunjenicima nisu rukovodila visoka vojna lica, već nekakav „pukovničić“ Muharem Kose.

Samih vojnika je bilo veoma malo, pa ih je moglo razoružati čak i predsjednikovo lično osiguranje, smatra Ignatov.

„Nijedan medij, pri tome, nije objavio zahtjeve ili program pobunjenika, kao da nije u pitanju vojni udar, nego kao da neki naoružani ludaci odjednom počinju da terorišu Ankaru i Istanbul“, navodi ruski analitičar.

Pobunjenici su djelovali i nelogično – noću su gađali prazne zgrade vlasti, kao što su centrala obavještajne službe i kancelarije satelitskog sistema „Turksat“, navodi Ignatov i napominje da ovakve zgrade obično osvajaju, a ne gađaju.

Sljedeća nedosljednost je sam Erdogan – on je „imao sreće“ pa je puč dočekao na bezbjednom mjestu, a zatim izašao pred građane u Istanbulu i rekao da „ostaje sa svojim narodom“.

On se tako pokazao kao, tobožnji, „junak i čvrsta ruka“, navodi Ignatov.

„Poslije svega što se dogodilo, Erdogan ima sve šanse da preplašenom narodu `uvali` novi oblik vlasti – čvrstu predsjedničku republiku, te da na taj način definitivno sve niti vlasti uzme u svoje ruke i postane potpuni autokrata“, smatra ruski analitičar i dodaje:

„Zbog toga je, po svoj prilici, sve to i izvedeno. Pobunjenički bataljon je iskorišćen prikriveno, pa ni sam nije znao šta radi, na šta ukazuje i činjenica da se lako predao, bez posebnog otpora

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se