12 C
Zvornik
20. април 2024.

Dragan Filipović dobio blizance i – 1.000 maraka od sindikata!

Primjer iz „Alumine“ kako u najvećem zvorničkom kolektivu podstiču zasnivanje novih bračnih zajednica i poboljšanje nataliteta kod porodica radnika fabrike

ZVORNIK – Prije nešto više od mjesec dana, Draganu Filipoviću, radniku kompanije „Alumina“, KV električaru u pogonskom elektro održavanju, supruga Danijela je – rodila blizance! Poslije deset godina, nakon rođenja kćerke Jovane, Filipovići su dobili još dvoje djece: Konstantina i Jelenu.

Trećeg juna, u lozničkoj bolnici, na praznik Sveti Car Konstantin i Carica Jelena, ova porodica iz zvorničkog sela Pilica, dobila je blizance, a srećni roditelji su odlučili da im imena daju po vizantijskom caru i njegovoj majci, poznatim svetiteljima i mnogozaslužnim utemeljivačima hrišćanstva.

„Deset godina čekali smo na proširenje porodice. Velika je radost nastala kada smo dobili blizance“, kazuje Dragan, koga smo zatekli u prostorijama Sindikata, sa predsjednikom sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva Radenkom Smiljanićem.

Upravo odmah po rođenju Konstantina i Jelene, sindikalna organizacija metalske industrije i rudarstva je svom članu uplatila 1.000 konvertibilnih maraka u okviru akcije dodijele jednokratne novčane pomoći radnicima „Alumine“, članovima ove sindikalne organizacije koji stupe u brak ili dobiju dijete.

Visina novčane pomoći za zasnivanje bračne zajednice iznosi 300 KM, a za svako novorođeno dijete 500 KM.

„Sindikalna organizacija metalske industrije i rudarstva je baš brzo reagovala i ova pomoć mnogo znači za moju porodicu. Praktično, sindikat je učestvovao u životu djece prvih mjesec dana kad su najveće finansijske potrebe. Sa tim novcem kupili smo skoro sve što je bilo potrebno bebama na početku njihovog života – od hrane, medicinske opreme do dječijih kolica“, priča, ne skrivajući riječi zahvalnosti na ovom gestu sindikalne organizacije, srećni otac troje djece.

Dragan, koji tri i po godine radi u „Alumini“, ističe da je od početka zaposlenja u ovoj fabrici, član sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva, iznoseći pozitivne impresije o kompaniji koja je, kako kaže, „primjer u mnogim segmentima“.

Kaže da bi država morala više da stimuliše rađanje djece i poboljšanje nataliteta. Dodaje da „bijela kuga“ ozbiljno prijeti i da društvo mora da se mnogo više i konkretnije pozabavi ovim problemom.

U kući Filipovića živi devet članova. Dragan sa suprugom i troje djece, zatim, otac, majka, sestra i 86-godišnji djeda.

U ovoj mnogočlanoj porodici Dragan je jedini zaposlen. Formulu za preživljavanje nema i teško je objasniti. Jednostavno, snalaze se u životu kao i sve druge obične porodice.

U Pilici, u njihovom okruženju, Konstantin i Jelena su prvi blizanci, poslije dužeg vremenskog perioda. Dragan kaže da blizance imaju njegova i Danijelina najbliža rodbina, sestre od tetke i ujaka, koje žive u Kojčinovcu i Roćeviću.

Predsjednik sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva u „Alumini“, Radenko Smiljanić, kaže da je ovo prvi slučaj otkako je prije devet mjeseci zaživjela akcija dodijele jednokratne novčane pomoći kojom se podstiče zasnivanje novih bračnih zajednica i poboljšanje nataliteta kod porodica radnika fabrike da jedan član sindikalne organizacije dobije blizance.

„Veoma sam srećan kad novac možemo da uplatimo u ovakve svrhe. Cilj nam je da se ovim novčanim sredstvima izrazi podrška i poštovanje mladim ljudima koji se odluče na ove korake. Porodica i natalitet su stub svakog društva i države i zato ih treba podržati i podsticati gdje god je to moguće“, naglašava Smiljanić.

Od januara ove godine, i druga sindikalna organizacija u „Alumini“ – Sindikat metalaca i rudara – donio je istovjetnu odluku da za radnike „Alumine“, članove svoje sindikalne organizacije, prilikom stupanja u brak ili rođenja djeteta, izdvaja novčana sredstva od 300 KM, odnosno 500 KM, i tako podržava mlade bračne parove i podsticanje rađanja djece.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se