18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: BiH je logistička baza za terorizam

BANJALUKA – Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je povodom terorističkih napada u svijetu da niko ne može isključiti mogućnost da se u BiH opet desi neki takav akt.

Dodik je istakao da mnogi teroristički akti koji su se desili u svijetu na neki način imaju poveznicu sa BiH.

„To govori da je BiH, a prije svega muslimanska područja, logistička baza za takvo nešto. Ustajem sa tim razmišljanjima i molitvama da se to ne desi, ali kao racionalan čovjek ne mogu da isključim mogućnost eventualno takvog nekog fanatizma“, upozorio je Dodik.

On je rekao sinoć za RTRS da je ključno pitanje održati mir u Srpskoj i trezveno razgovarati o svim temama jer i slučaj paljenja zastave Srbije govori da u BiH ima onih koji su spremni na takvu vrstu radikalizacije.

„Ključno je spriječiti. Ako se i, ne daj Bože, desi, moramo da reagujemo na pravi način, obezbjeđujemo stabilnost i moramo biti daleko energičniji da pravosuđe dovedemo u funkciju da brzo reaguje, presuđuje i svaku vrstu povezanosti sa terorizmom i radikalizmom u začetku dramatično i drastično kažnjava. To je jedina prevencija koja može da djeluje“, naveo je Dodik.

On je naglasio da se policija RS pokazala sposobnom da može da donese bezbjednost u Srpskoj.

„Mi smo na to ponosni. Vjerujem da je danas to jedna od najozbiljnijih bezbjednosnih agencija u regionu. Vjerujem da policija, a time i Srpska, ima podršku stanovništva jer bez te saradnje i konekcije ne možemo da napravimo najbolju moguću odbranu“, poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je napomenuo da je događaj koji se desio u Zvorniku pokazao da je Srpska imala moćnu i jaku reakciju koja je brzo stabilizovala bezbjednost i umirila političku situaciju koja se počela komplikovati.

On je istakao da RS neće poštovati odluke Suda BiH kojima se namjerava oteti imovina Srpskoj.

„Kada smo odlučivali o vojnoj imovini, to su potpisali svi lideri tog vremena – /Sulejman/ Tihić, /Zlatko/ Lagumdžija, i kasnije /Fahrudin/ Radončić, /Dragan/ Čović i Božo Ljubić, ja u ime srpskog naroda i /Mladen/ Bosić o regulisanju imovine. Šta se desilo 2013? Ništa“, rekao je Dodik.

Dodao je da se sada to pokušava riješiti na sudu, a Srpska neće poštivati odluke Suda BiH, jer su Sud i Tužilaštvo BiH nametnuti voljom visokog predstavnika i tu nema ustavnog osnova.

Dodik je naveo da Srpsku takve stvari dovode u poziciju da ne poštuje BiH.

„Ne možete da presuđujete samo u interesu jednog naroda, da stalno šaljete odluke i vraćate sistem ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’. Nisam čuo za finansijske i ekonomske afere u FBiH. Tamo se ništa ne dešava – teče med i mlijeko, samo je problem Srpska“, istakao je Dodik.

Napomenuo da je postojanje RS uzvišena nacionalna i ljudska ideja.

„Tome sam posvećen uvijek, sa žarom iznova i ispočetka se borim za tu ideju“, rekao je Dodik.

O tome kada će napustiti politiku Dodik kaže da će odlučiti glasači.

„Ne mogu da ne kažem da me je politika privlačila i da sam u to ušao, ne sa ambicijom da ostvarim sve ono što djeluje da je ostvareno, ali u svakom slučaju da pokušam da utičem na to da se neke stvari promijene. Rano sam shvatio da ako politički prostor prepustite drugima, onda nemate pravo da ih kritikujete jer niste ništa učinili da se vi izborite“, objasnio je Dodik.

On je rekao da će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda ako bude procijenjeno da je to u interesu Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se