14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Dan poslije neuspjelog puča: Šta znamo

ANKARA- Protekle noći, vojska u Turskoj, pokušala je da izvede državni udar i da preuzme vlast u državi. Dan nakon burne noći, situacija se pomalo stabilizuje, vrše se masovna hapšenja, a ljudi su i dalje na ulicama po pozivu predsjednika Redžep Tajipa Erdogana. Saobraćaj se takođe stabilizuje.

-Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poslao je danas SMS poruku pretplatnicima turskih mreža mobilne telefonije u kojoj ih poziva da izađu na ulice i ustanu protiv manjeg dijela vojnog vrha. Poruka je potpisana punim imenom turskog predsjednika, a kao pošiljalac se navodi „RT ERDOGAN“, prenosi Rojters

-Vazdušni saobraćaj iznad regiona Mramornog mora na sjeverozapadu Turske zatvoren je za civilni saobraćaj do 18h, CET, navodi AA, pozivajući se na vazduhoplovne vlasti. Izuzetak su jedino avioni koji snabdjevaju vladu, medicinske i protivpožarne službe.

-Prema najnovijim saznanjima 1.440 lica je povrijeđeno, izjavio je premijer Turske Binali jildirim.

-Bivši komadant vazduhoplovnih snaga Turske, gneral Akin Ozturk i komadant Odjeljenja za podršku i obuku Oružanih snaga general Metin Ijidil biće procesuirani zbog veleizdaje, prenosi Anadolija

– Saobraćaj na dva mosta preko Bosfora je opet uspostavljen. Mostove su blokirali pripadnici vojske koji su željeli da izvrše prevrat. Televizija TRT Haber, javila je da je saobraćaj opet uspostavljen nakon što su se predali učesnici prevrata i nakon što su uklonjeni tenkovi. Saobraćaj je uspostavljen i preko mosta sultana Mehmeta Fatiha.

– Vanredno zasjedanje turskog parlamenta u vezi sa pokušajem vojnog prevrata zakazano je za danas u 15h, izjavio je predsjednik parlamenta, Ismail Kahraman.

Prema najnovijim saznanjima, broj žrtava popeo se na 200.

Predsjednik Turske, izjavio je da se situacija polako stabilizuje, ali da su nemiri i dalje prisutni. Širom Turske, odvijaju se masovna hapšenja.

-Kako mediji prenose, do sada je uhapšeno oko 1.563 osobe, a broj žrtava je porastao na 90.

Oko 200 nenaoružanih vojnika napustilo je kasarne u Ankari i predalo se policiji, prenose turski mediji.

-Prema saznanjima Rojtersa, najmanje pet generala i 29 pukovnika je razriješeno dužnosti., a napadi na predsjedničku palatu i parlament su uglavnom prestali.

Sjedište turske vojske sada kontrolišu provladine snage, ali mala grupa pobunjeničkih vojnika još pruža otpor i kontroliše neke vojne helikoptere, navodi neimenovani turski zvaničnik za Rojters.

Pokušaj puča nije uzdrmao samo ovu zemlju, već i čitav svijet. Svjetski lideri uputili su poruke podrške i svi pomno prate dalji razvoj situacije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se