5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Čović: BiH nije bošnjačka država, nisam Ivaniću radio iza leđa

BANJALUKA – Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da popis stanovništva niko neće moći da koristi u političke svrhe, pa ni na način kako bi to neki priželjkivali – da BiH prepoznaju kao državu bošnjačkog naroda.

On je naglasio da se rezultati popisa neće moći upotrebljavati u svrhe nove prekompozicije BiH.

„Volio bih čuti primjer gdje se to sada raspodjela vlasti izvršila po popisu iz 1991. godine. Na nivou BiH vlast se formirala po modelu jednake zastupljenosti tri konstitutivna naroda kada su u pitanju Savjet ministara BiH i Dom naroda parlamenta BiH. Da bi se ovakva država prekomponovala, moralo bi to biti na drugim modelima za formiranje vlasti u BiH“, rekao je Čović za „Glas Srpske“.

On je konstatovao da je vlast na nivou BiH u određenoj krizi u vezi sa popisom stanovništva, prilagođavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Akcionim planom za članstvo u NATO-u.

Čović tvrdi da srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću nije radio „iza leđa“.

„Da li on neke druge elemente prepoznaje, ne znam. Vjerovatno se to odnosi i na nekoliko izjava Bakira Izetbegovića i naravno na popis stanovništva. Dugo traje to nezadovoljstvo, ali moramo ići dalje, tražiti rješenja i popravljati stvari“, poručio je Čović.

On je rekao da se ništa ne bi promijenilo da su rezultati popisa objavljeni nakon predstojećih lokalnih izbora u BiH, jer će se, kako navodi, svi posvetiti izborima. „Tek nakon njih ćemo se opet uhvatiti u koštac sa ovim problemima. Biću maksimalno angažovan da se što prije vrati povjerenje“, rekao je Čović.

Na pitanje da prokomentariše stav Republike Srpske da ne prizna rezultate popisa jer je metodologija za obradu podataka utvrđena bez saglasnosti predstavnika Republike Srpske, ili jednostranom odlukom direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića, Čović je naveo da se popis pretvorio u klasičnu političku raspravu čega ne bi smjelo biti.

„Uvjeren sam da objavljeni brojevi najviše štete hrvatskom narodu. Mislim da popis ne može imati bilo kakav politički uticaj. To će biti goli statistički rezultati za osnovne stvari kada je riječ o ekonomskim i demografskim kretanjima“, objasnio je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

On je rekao da vjeruje da će 18. jula biti donesena odluka potrebna da BiH dobije upitnik Evropske komisije i kandidatski status.

„Iza toga bi slijedio upitnik. Realno bi bilo da se na jesen počnemo baviti pripremom odgovora i zbog toga nam treba popis stanovništva. Trebaće nam dosta vremena od dobijanja upitnika do kandidatskog statusa koji možemo dobiti krajem iduće godine. To je i dalje realno samo moramo odgovornije raditi“, zaključio je Čović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se