20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

CIK obavio žrijeb: SNSD na (ne)sretnoj poziciji

Centralna izborna komisija (CIK) BiH obavila je danas u Sarajevu žrijebanje političkih subjekata za redoslijed na glasačkom listiću za lokalne izbore 2. oktobra.

Za učešće na predstojećim izborima CIK je ovjerio 451 političkog subjekta – 102 političke partije, 103 koalicije, 171 nezavisnog kandidata, 17 lista nezavisnih kandidata, 52 grupe građana i šest udruženja građana.

“Iako ovjereni, četiri politička subjekta – jedna stranka i tri koalicije, nisu u zakonskom roku dostavile kandidate i neće učestvovati u žrijebu”, rekao je novinarima predsjednik CIK-a Ahmet Šantić.

Prema njegovim riječima, žrijebom utvrđeni redoslijed političkih subjekata, CIK će dostaviti opštinskim, odnosno gradskim izbornim jedinicama, na osnovu čega će biti utvrđen redoslijed političkih sujekata na glasačkim listićima za određene izborne jedinice.

Šantić je konstatovao da veliki broj prijavljenih političkih subjekata, posebno nezavisnih kandidata, za ovogodišnje lokalne izbore govori o političkom pluralizmu u BiH.

“Koje su intencije onih koji se žele pojaviti na izborima, to oni znaju”, rekao je Šantić, ocijenivši da su uslovi za prijavljivanje zainteresovanih za učešće na izborima u BiH vrlo liberalni.

Kao prvi politički subjekt na današnjem žrijebanju izvučena je Nova bosanskohercegovačka patriotska stranka, a od većih stranaka najbolju poziciju dobio je SNSD-Milorad Dodik, koji je na žrijebanju zauzeo 13. poziciju.

Koalicija SDA/SBB nalazi se na 16. mjestu, koalicija HDZ 1990/HSP BiH na 32, a koalicija PDP-NS na 34. poziciji.

Koalicija NDP-Dragan Čavić pod brojem je 36, a SDS-NDP na 90. mjestu.

Žrijebanje je bilo otvoreno za prisustvo predstavnika ovjerenih političkih stranaka, koalicija, lista nezavisnih kandidata, nezavisnih kandidata, akreditovanih posmatrača te medija.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se