14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Akcija „Pojas“ sankcioniše nekorišćenje pojasa na prednjim i na zadnjim sjedištima

ZVORNIK – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sprovodi akciju pod nazivom „Pojas“ u okviru koje su pojačane kontrole korišćenja sigurnosnog pojasa kako vozača i suvozača, tako i putnika na zadnjem sjedištu.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj u proteklih šest mjeseci ove godine stradalo je za 1,1 posto manje lica nego u istom periodu prošle godine, odnosno 66 lica je poginulo, 293 zadobilo teške, a 1.266 zadobilo lake tjelesne povrede. Pokazatelji govore da je za 3,23 posto manje poginulo lica koja su bila u svojstvu vozača, suvozača za 27,27 posto, dok je za 20 posto više poginulo lica u svojstvu putnika, a putnika djece za čak 100 posto. Zbog toga je i zavedena akcija kontrole korišćenja sigurnosnog pojasa koja se sprovodi od 18. jula do 12. avgusta.

Bezbjednosni pojasevi, kao jedan od bitnih elemenata pasivne zaštite u vozilu, u znatnoj mjeri utiču na smanjenje broja i težine povreda vozača i putnika. Akcija „Pojas“ se sprovodi kako bi se realizovali planirani ciljevi koji se odnose na smanjenje broja smrtno stradalih i teško ili lakše povređenih lica.

– Ovom prilikom apelujemo na sve vozače da se pridržavaju zakonskih propisa kada je u pitanju bezbjednosni pojas, a naročito kada je u pitanju vezivanje djece na zadnjim sjedištima i korišćenje sigurnosnih sjedalica, kao i da se pridržavaju svih ostalih zakonskih propisa u saobraćaju – rekao je Aleksandar Vasiljević, načelnik Odjeljenja saobraćajne policije Zvornik.

On je još jednom ponovio da patrole saobraćajne policije sprovode pojačane kontrole na terenu i da sankcionišu nekorišćenje sigurnosnih pojaseva, kako na prednjim, tako i na zadnjim sjedištima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se