15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Zbog Bregzita raste zaduženost u „švajcarcima“ i spoljni dug BiH

Ekonomski analitičari ocjenjuju da će posljedice izlaska Britanije iz Evropske Unije osjetiti i BiH, prvenstveno zbog jačanje dolara i švajcarskog franka što je rezultat Bregzita kao posljedica izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, uticaće na povećanje duga BiH u dolarima te donijeti nove nevolje građanima BiH zaduženim u švajcarskoj valuti, ocjenjuju za CAPITAL ekonomski analitičari.

To će uticati na povećanje duga BiH u dolarima te donijeti nove nevolje građanima BiH zaduženim u švajcarskoj valuti.

Građani Velike Britanije glasali su na referendumu za izlazak iz Evropske unije, a odmah nakon objavljivanja rezultata došlo je do bure na svjetskim berzama.

Cijene akcija na svjetskim berzama oštro su pale. Funta je na najnižem nivou u odnosu na dolar od 1985. godine, a istovremeno je pao i evro prema dolaru za 3,3 odsto, što je njegov istorijski najveći pad u jednom danu.

Analitičari kompanije FXLider navode da je nakon objavljivanja rezultata referenduma finansijsko tržište doživjelo pravu buru.

„Većina rizičnijih finansijskih instrumenata kao što su britanska funta, evro, akcije i fjučersi kako u Evropi tako i u Aziji i SAD-u, doživjeli su nagli pad, a investitori se preusmjerili na sigurnije instrumente kao što su Japanski jen, američki dolar i zlato“, navodi se u njihovoj analizi.

Rate kredita BiH u dolarima će se povećati

Prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, od ukupnog spoljnog duga BiH, koji je na kraju prošle godine iznosio 8,4 milijarde KM, 7,51 odsto ili oko 630 miliona KM je u američkim dolarima, dok je 51,2 odsto duga u evrima.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe za poslovni portal „Capital.ba“ da će povjerenje u EU kao sistem i organizaciju sada biti poljuljano, jer je velika ekonomija, kakva je Velika Britanija, napustila EU.

„Berza reaguje po principu straha od gubitka sigurnosti, zarade i stabilnosti. To je sada poljuljano i naravno da će vlasnici evra pokušati da pobjegnu u neku stabilniju valutu, a jedna od tih valuta je švajcarski franak. Takođe, može se očekivati i jačanje dolara, a to će, naravno, dovesti do rasta našeg duga u drugim valutama. Taj dug će rasti kako bude rastao dolar, tu nema nikakve dileme“, istakao je Pavlović.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Mostaru Vjekoslav Domljan kaže da će proces izlaska Velike Britanije iz EU trajati oko dvije godine te da će se u prvoj fazi nastojati smiriti tržišta. U svakom slučaju, prema njegovim riječima, posljedice izlaska su negativne za sve.

„Britanci su od lošeg izabrali lošije. Svjetska tržišta su reagovala u smislu da je funta najniža u posljednjih 30 godina. Kada je u pitanju naša zaduženost, naravno da će se u ovom trenutku negativno odraziti na dug u dolarima, ali ne znamo kako će tržišta u narednim mjesecima da se ponašaju. Prvi efekti su negativni, tu nema dileme, ali glavnina naših tokova je vezana za EU, a kurs evra i marke je stabilan“, istakao je Domljan za pomenuti portal.

Finansijski stručnjak Srećko Bogunović, ipak, ne očekuje značajne probleme, jer je, kako kaže, ovo kratkoročni udar i brzo će doći do stabilizacije.

„Mislim da će se evro vrlo brzo vratiti, funta malo sporije, ali mi sa njom i nemamo nekih dodirnih tačaka. Što se tiče franka, švajcarska vlast će i dalje nastaviti da kontroliše svoju valutu“, naglasio je Bogunović.

Izvršni direktor Centra za istraživanje i studije GEA Marko Martić kaže da je još uvijek teško procijeniti kako će se kretati valute u narednom periodu, ali da je sigurno da će građani u BiH zaduženi u švajcarcima imati nove probleme ukoliko dođe do rasta te valute u odnosu na evro.

Švajcarska Centralna banka saopštila je da je intervenisala na tržištu valuta jer se franak našao pod „pritiskom rasta“ nakon što je na referendumu u Britaniji pobjedu odnijela opcija za izlazak iz EU.

Novi pristup prema kandidatima za članstvo u EU

Profesor Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini Srđan Damjanović tvrdi da bi odluka Velike Britanije mogla izazvati tektonske poremećaje na finansijskim tržištima, jer nije zanemarljiva činjenica da je EU napustila država koja ima 46 miliona stanovnika i koja je imala ogroman prihod i BDP, ističući da ovakva odluka neminovno može dovesti i do slabljenja engleske funte.

On ističe i da je ovo jasna poruka EU da mora krenuti sa ozbljnim reformama.

„Evropska unija će najvjerovatnije ubuduće imati potpuno novi pristup i prema zemljama koje su kandidati za članstvo u EU. Reforme u EU su neminovne. Birokratski aparat EU je preglomazan i komplikovan i Englezi ga nisu željeli više podržavati“, ističe Damjanović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se