23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Vlada nacionalnog spasa, Lukač zajednički premijer?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, prema nezvaničnim informacijama, ponudio je Savezu za promjene neku vrstu političkog dogovora kako bi se formirala vlada nacionalnog spasa, a u opticaju su, kako tvrde izvori, već neka imena za novog premijera RS.

Navodno bi tu novu vladu vodio sadašnji ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Njegovo mjesto pripalo bi Dodikovom savjetniku za sigurnost Predragu Ćeraniću, koji je se od prvog jula ove godine i nalazi na platnom spisku Ministarstva unutrašnjih poslova RS. No, zvanično o tome još nema nikakvih informacija, niti se o tome oglašava čelnik opozicije u RS Mladen Bosić. Dodikov motiv bio bi da pokuša stabilizovati manji entitet te smanji pritisak na vlast zbog sve teže ekonomske situacije, prenosi Dnevni avaz.

Oba bloka

O toj vladi nacionalnog spasa govorilo se i ranije, ali bez konkretnog dogovora. Prva dva zahtjeva Saveza za promjene na protestima nedavno održanim u Banjaluci bila su da predsjednik RS Milorad Dodik podnese neopozivu ostavku i da raspusti Narodnu skupštinu RS. Na trećem mjestu zahtjeva bilo je formiranje vlade nacionalnog spasa. I ma koliko i jedan i drugi blok odbacivali tu ideju, ona se sve češće spominje u Republici Srpskoj.

Dodik je koncem maja rekao da je ponudio predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću da uđe u Vladu RS, dok je lideru NDP-a i bivšem predsjedniku RS Draganu Čaviću ponuđeno mjesto direktora “Autoputeva RS“. Predsjednik RS istakao je da su i Borenović i Čavić te ponude odbili, ali da se sada kaju zbog toga. Borenović za “Avaz” kaže da Dodik već duže vremena pokušava pregovarati s ovom strankom, ali tvrdi da je koalicija s Dodikovim SNSD-om naprosto neprihvatljiva.

– Dodik mjesecima obigrava oko PDP-a, ali je postao dosadan s tim ponudama. Dok sam ja na čelu ove stranke, nikada nećemo biti na prodaju – kategoričan je Borenović.

Ponude opoziciji

Lider NDP-a Dragan Čavić za naš Avaz kaže da je formiranje vlade nacionalnog spasa jedan od zahtjeva Saveza za promjene, ali da nije čuo Dodikov prijedlog za formiranje ovakve vlade zajedno s opozicijom.

– Najprije Dodikova ostavka, potom raspuštanje parlamenta i formiranje vlade nacionalnog spasa koja će raditi sve da pripremi korektne i demokratske prijevremene izbore. Bez tog paketa ništa nije moguće – kazao je Čavić.

Radmanović nije isključio kontakte

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je za “Avaz” da zvaničnih razgovora o formiranju zajedničke prijelazne vlade nije bilo, ali da je uvijek moguće da je neko pojedinačno razgovarao s predstavnicima opozicije.

– Stav SNSD-a je da u Sarajevu, odnosno u zajedničkim ustanovama, moraju sjediti najjači kadrovi iz RS – kazao je Radmanović, dok je šef Kluba poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković lakonski odgovorio da će SNSD na vrijeme obavijestiti javnost ako bude postignut dogovor sa Savezom za promjene.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se