20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Većina bošnjačke djece nije došla na nastavu

SREBRENICA – Direktor Prve osnovne škole Srebrenica Dragi Jovanović rekao je Srni da većina bošnjačke djece jutros nije došla na nastavu, ocijenivši da je riječ o bojkotu nastave koji su preko federalnih medija najavili roditelji te djece.

Jovanović je istakao da je manji broj učenika bošnjačke nacionalnosti danas došao na nastavu kao i nastavnici Bošnjaci.

On kaže da je prošle sedmice pojedinačno razgovarao sa nekoliko roditelja bošnjačke djece koji su izrazili negodovanje što se u knjižice upisuje naziv „jezik bošnjačkog naroda“, ali da škola nije dobila nikakav zahtjev niti je obavljen neki sastanak sa delegacijom roditelja bošnjačke djece koji su jutros spriječili svoju djecu da dođu na nastavu.

Prema Jovanovićevim riječima, do kraja školske godine ostalo je još pet dana i većini djece mogu se zaključiti ocjene tako da će završiti razred i jedino će neki slabiji đaci, koji ne dolaze na nastavu, propustiti mogućnost da poprave ocjene.

„Mi radimo po uputstvu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i upisujemo nazive predmeta prema tim instrukcijama, u kojima se navodi da je u Ustavu Republike Srpske jezik kojim govore Bošnjaci definisan kao jezik bošnjačkog naroda“, istakao je Jovanović.

On nije želio da komentariše nedavnu odluku Ustavnog suda BiH, kojom je rečeno da narod može svoj jezik nazvati kako želi, ali je rekao da škola sprovodi uputstva nadležnih institucija Republike Srpske prema čijem Planu i programu radi.

U školi smo jutros susreli nekoliko roditelja bošnjačke djece koji su došli da opravdaju djeci izostanak sa nastave jer, kako kažu, nije bilo redovnog organizovanog prevoza da dođu na nastavu.

Roditelj Emin Bektić rekao je da vozač koji obavlja prevoz đaka nije htio povesti njegovu kćerku na nastavu i da je on došao da opravda izostanak djeteta sa časova.

„Moje dijete će pohađati nastavu u ovoj školi još dvije godine dok završi osnovno obrazovanje. Ja sam penziju zaradio u NJemačkoj i naučio sam da se postojeći zakoni moraju poštovati. Neka se vlasti dogovaraju i rješavaju pitanja jezika, a djeca treba da uče i završavaju školu. Meni ne smeta ćirilica i sistem obrazovanja i želim da mi dijete pohađa nastavu, stiče znanje i završi školu“, istakao je Bektić.

Za razliku od Srebrenice, gdje se većina roditelja bošnjačke djece odlučila za bojkot i da ne dozvole da im djeca idu u školu, bošnjačka djeca koja pohađaju nastavu u Konjević Polju kod Bratunca redovno dolaze na časove, potvrdila je Srni Olivera Beatović, direktor Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Kravice u čijem je sastavu područna škola u Konjević Polju.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se