8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Većina bošnjačke djece nije došla na nastavu

SREBRENICA – Većina đaka bošnjačke nacionalnosti juče nije došla na nastavu u Prvu osnovnu školu u Srebrenici, potvrdio je direktor škole Dragi Jovanović.

– Očigledno je da se radi o bojkotu nastave, ali predstavnici roditelja nam se nisu obraćali i mi smo iz federalnih medija saznali za razlog bojkota – rekao je Jovanović i dodao da je prošle sedmice razgovarao sa roditeljima bošnjačke djece koji su negodovali što im se u knjižice upisuje naziv „jezik bošnjačkog naroda“, a ne takozvani „bosanski“ jezik.

– Radimo po uputstvu Ministarstva prosvjete i kulture RS i u skladu s tim instrukcijama upisujemo nazive predmeta – kazao je Jovanović.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da poštuju Ustav RS i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja, te da se nijednom narodu ne umanjuje pravo na jezik, piše Glas Srpske.

Komentarišući izjave pojedinih roditelja da će tužiti resorno ministarstvo i direktora škole, Jovanović je naglasio da je dužan da poštuje zakon i propise u RS. On je apelovao na roditelje da ne sprečavaju djecu da dolaze na nastavu jer je do kraja školske godine ostalo još pet dana.

Emin Bektić juče je, međutim, došao u školu kako bi opravdao izostanak kćerke s nastave koju vozač nije želio da preveze.

– Tražio sam od direktora da se omogući prevoz do škole jer želim da moje dijete pohađa nastavu. To mi je najvažnije i ne interesuju me nikakve odluke o pitanju jezika jer nemam ništa protiv ovog sistema obrazovanja – rekao je Bektić.

Član školskog odbora Mirsad Mujić poručio je da bojkot nastave neće biti prekinut dok se djeci ne upišu ocjene u rubrici „bosanski jezik“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se