18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Ubijen vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi

Vođa terorističke organizacije Islamska država Abu Bakr al-Baghdadi ubijen je u američkom zračnom napadu na Raku, prenosi Daily Mirror.

Kako javljaju strane novinske agencije “Al Bagdadi je ubijen od strane koalicije u vazdušnim udarima na Raku petog dana ramazana”.

Drugi izvori naveli su da je ipak preminuo u Mosulu u uporištu ISIL-a.

Iračke bezbjednosne snage saopštile su da je irački avion pogodio konvoj u kojem se nalazio Bagdadi na putu prema Karabli gdje je trebao prisustvovati sastanku terorističkih vođa.

Al-Baghdadi je čovjek čija je glava ucijenjena na 10 miliona dolara. Rodom je Iračanin, a rođen je pod imenom Ibrahim al-Samarrai, oko 50 kilometara sjeverno od Bagdada u gradu Samara. Tvrdi da njegova loza vodi porijeklo od poslanika Muhammeda, što mu daje legitimitet da bude vjerski vođa.

Godine 2005. zarobile su ga američke snage, a nakon što je pušten na slobodu preuzeo je čelo ogranka Al Qaide u Iraku. Tačnije, zamijenio je tadašnjeg lidera Abu Omara al-Baghdadija, koji je ubijen u akciji koju su vodili Amerikanci.

Put Abu Bakra al Baghdadija do halife u samoproglašenoj Islamskoj državi najbolje se može shvatiti u svjetlu cijepanja Al Qaide u Iraku. 2013. godine je otvoreno prkosio glavnom lideru Al Qaide Aymanu al-Zawahiriju kada je udružio snage sa Jabhat al-Nusrom, sirijskim ogrankom Al Qide.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se