9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Stoltenberg: Naši sistemi ne mogu da presretnu ruske rakete

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručio je da raketni štit, postavljen u Rumuniji i Poljskoj, nije usmjeren protiv Rusije.

On je dodao da taj štit ima za metu druge prijetnje na jugu Evrope, i dodaje da sjeverna vojna alijansa ne želi novi Hladni rat.

Stoltenberg je, u intervjuu francuskom dnevniku „Žurnal di dimanš“, objasnio da Rusi znaju da taj sistem nije u mogućnosti da se suprostavi njihovim nuklearnim potencijalima.

„Naša oprema je raspoređena na jugu u Rumuniji i blizu granice Rusije u Poljskoj, tako da ni ne može da presretne ruske rakete. Uz to naše rakete u tom sistemu nemaju nuklearne bojeve glave“, podvukao je Stoltenberg.

Upitan za vojnu vježbu „Anakonda“, na kojoj će učestvovati 25.000 vojnika u Poljskoj, on je objasnio da je taj manevar organizovala Poljska i da je odavno najavljivan, a da je Rusija pozvana da dođe da ga prati. Istovremeno je dodao da je Rusija sprovela vojne vježbe u kojima je učestvovalo do 80.000 vojnika, i to, kako je istakao, bez transparentnosti.

Stoltenberg je dodao da je Rusija utrostručila vojni budžet i da je koristila silu protiv susjeda, posebno u Ukrajini, „gdje je anektirala Krim“, a NATO ima zadatak da zaštiti svoje saveznike, pa će zato rasporediti četiri bataljona u baltičkim zemljama i u Poljskoj.

On je dalje, ne želeći da objelodani obavještajne podatke, optužio Rusiju da sve više testira nuklearno naoružanje i koristi retoriku zastrašivanja uz primjenu zabrane pristupa, posebno na prostoru Kalinjingrada.

Stoltenberg je istovremeno naglasio da NATO ne smatra Rusiju prijetnjom. U vezi sa inicijativom predsjednika Francuske Fransoa Olanda i ministra inostranih poslova Žan Mark Eroa da se održi Savet NATO-Rusija prije samita NATO-a u Varšavi, zakazanom za jul, on je rekao da se o tome upravo vode razgovori sa članicama NATO-a. Stoltenberg je naveo da je na prošlom Savjetu u aprilu razgovarano o brojnim važnim pitanjima i da je to bilo neophodno zbog brojnih djelovanja ruskih snaga koje su došle u opasan kontakt sa snagama NATO-a u Baltičkom i Crnom moru.

„Ima puno incidenata koji nas tjeraju na reakciju, ali ponavljam da ne smatramo Rusiju prijetnjom i da NATO ne želi novi Hladni rat sa tom zemljom“, rekao je on.

Na pitanje da li NATO zapostavlja probleme na Bliskom istoku, Stoltenberg je odgovorio da je NATO spreman da odgovori na svaki zahtjev za intervenciju u Libiji, ali jedino ako dolazi od međunarodno priznatih vlasti i to u sklopu akcije UN, prenosi „Sputnjik“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se