14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Srbi preglasani

Sarajevo – Predstavnički dom Parlamenta BiH nije prihvatio zaključke poslanika iz RS koji su tražili da bude stavljena van snage odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić i da bude produžen rok za objavljivanje rezultata popisa.

Poslanici SNSD-a su odmah na početku jučerašnjeg nastavka hitne sjednice posvećene popisu zatražili stavljanje van snage Jukićeve odluke. Od Savjeta ministara BiH je zatraženo i da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona o popisu stanovništva kojim se rok za objavu rezultata popisa produžava sa 1. jula na 31. decembar ove godine i da Agencija za statistiku predloži program obrade usaglašen sa entitetskim statističkim zavodima. Zaključke su podržali i poslanici stranaka Saveza za promjene, koji su takođe predložili produžetak roka, ali je podrška izostala od partija iz Federacije.

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, sazvana na zahtjev poslanika SNSD-a, počela je 30. maja, ali je prekinuta da bi poslanici dobili informaciju u vezi sa popisom od Savjeta ministara. Savjet ministara je u utorak razmatrao informaciju Agencije za statistiku i bez ikakvih zaključaka je proslijedio u Parlament. Jukić je bez saglasnosti predstavnika RS i kršeći zakon donio odluku o programu obrade podataka. Tom odlukom predviđeno je da oko 196.000 ljudi iz spornih popisnica budu tretirani kao stalni stanovnici BiH, iako godinama žive u inostranstvu.

– Ne mogu da vjerujem da nam je Savjet ministara poslao ovakvu informaciju bukvalno prepisujući tekst Agencije za statistiku i ne osjećajući nikakvu odgovornost ni da kaže riječ o tome. Savjet ministara imenuje direktora Agencije za statistiku, obezbjeđuje joj budžet i usvaja njihove izvještaje. Sve to je razlog da ima šta da kaže. Lako ću dokazati da je Jukić postupio nezakonito kada je objavio program obrade podatka – rekla je poslanik SNSD-a Dušanka Majkić i upitala da li je bilo pritisaka jer je Jukić davao izjavu u Tužilaštvu BiH prije nego što je donio odluku.

Aleksandra Pandurević je u ime Kluba poslanika SDS-a pozvala Jukića da povuče odluku i naglasila da će uložiti prigovore nadležnim sudovima.

– Šta se moglo desiti za jedan dan, pa da Jukić donese odluku. Ako nije mogao izdržati pritisak trebao je podnijeti ostavku. Ovako je nastala kriza. Treba donijeti odluku u interesu svih, a uslov za to je da Jukić povuče nezakonitu odluku. Treba da usvojimo izmjene zakona i produžimo rok za objavu rezultata popisa. Ako to ne učinimo imaćemo nezakonite podatke i lažnu statistiku – kazala je Pandurevićeva.

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić istakao je da je popis poprimio političku dimenziju.

– Nevjerovatno je da cure povjerljive informacije. Ne mislim da će se ovako otvoriti evropski put, nego će biti otvorena vrata nesporazuma – rekao je Špirić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić zatražio je od Jukića, koji je bio na sjednici, da odgovori na pitanje da li je na njega vršen pritisak u Tužilaštvu neposredno prije donošenja jednostrane odluke. Jukić je parlamentarcima poručio da nije bio informisan o dogovoru lidera vladajuće većine na nivou BiH o produženju roka za objavu rezultata i da je bio samo pritisnut rokovima.

– Učinio sam sve, baš sve da dođe do dogovora, a to ima smisla dok ne bude ugrožen sam popis. Onda sam bez saglasnosti zamjenika donio odluku – rekao je Jukić.

Odbačeni zaključci

– Staviti van snage Jukićevu odluku

– Rok za objavu rezultata popisa produžiti do 31. decembra

– Agencija za statistiku BiH da predloži program obrade usaglašen sa entitetskim zavodima

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović iz SDA smatra da ni Parlament ni Savjet ministara nemaju zakonska ovlašćenja da donesu bilo kakvu odluku o popisu i da je sjednica bila bespotrebna. Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto iz HDZ-a BiH kazala je da Parlament i Savjet ministara ne mogu učiniti ništa da Jukić promijeni svoju odluku.

– Direktor je taj koji može reći da li je bilo pritisaka. To je stvar za pravosuđe – rekla je Krišto.

Diskusija o popisu nije bila završena do zaključenja ovog broja „Glasa Srpske“ jer je napravljena pauza kako bi se smirile tenzije. Prije toga došlo je do svađe između Bosića i poslanika SDA Sadika Ahmetovića koji je uvrstio u diskusiju i priču o položaju bošnjačke djece u RS, nakon čega mu je Bosić oduzeo riječ.

Redovnu sjednicu obilježila je žestoka rasprava o finansiranju javnih RTV servisa, odnosno prijedlogu izmjena Zakona o Javnom RTV sistemu BiH.

Izmjene, koje su predložili poslanici SDA Amir Fazlić i SBB-a BiH Mirsad Đonlagić, nisu dobile podršku jer su protiv bili poslanici iz RS. Aleksandra Pandurević rekla je da su protiv ovog prijedloga iz više razloga.

– Jedan je da je stav Vlade RS da je ovakav način neprihvatljiv za Srpsku – istakla je Pandurevićeva koja je posebno kritikovala RTRS ističući da je Komisija za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH ustanovila da ta agencije nije učestvovala u organizaciji protesta u Banjaluci 14. maja kako je tvrdio RTRS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se