5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

SDA prijeti RS paralizovanjem

SARAJEVO – Poslanici SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH zaprijetili su na jučerašnjoj sjednici blokadom cijele RS ako ne bude riješeno pitanje uvođenja u škole „bosanskog jezika“.

Bošnjački političari i roditelji djece ne prihvataju naziv jezik bošnjačkog naroda koja je definisana u Ustavu RS i čiju izmjenu nije tražio ni Ustavni sud BiH kada je nedavno razmatrao to pitanje. Roditelji bošnjačke djece u Srebrenici, Zvorniku i Bijeljini odbili su da preuzmu đačke knjižice jer u njima nije pisalo „bosanski jezik“, piše Glas Srpske.

Ovo pitanje izazvalo je oštru raspravu na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a na njenom početku poslanik SDA Sadik Ahmetović je zatražio da bude održano hitno zasjedanje o problemima koje imaju djeca bošnjačke nacionalnosti u Srpskoj tvrdeći da se u RS krši Ustav BiH.

– Iznenađen sam zašto nije sazvana hitna sjednica o ovome, a imali smo bez ikakve potrebe hitnu sjednicu o popisu stanovništva. Vlada RS vrši torturu i Parlament BiH treba da zauzme stav i da pozove ministre prosvjete da bude riješeno ovo pitanje. Ako posegnemo za alternativama onda neće biti dobro, jer alternative mogu biti svakojake. Mogući su blokada cesta i paralizovanje kompletne RS. Mi to možemo i to ćemo i uraditi – rekao je Ahmetović.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac kazao je da se pitanje „bosanskog jezika“ u kontinuitetu pokušava nametnuti u Parlamentu BiH.

– Obrazovanje nije u nadležnosti Parlamenta i Savjeta ministara BiH. Oni koji predlažu raspravu, a imaju kapacitete u entitetskim parlamentima, to pitanje treba da definišu kroz svoje političke predstavnike u tim institucijama. Ovim se samo pokušava još više zakomplikovati situacija – kazao je Košarac.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić (SDS) je kazao da će ova tačka dnevnog reda biti razmatrana kada dobiju mišljenje Savjeta ministara.

Situacija je ponovo zaoštrena tokom diskusije o informaciji o primjeni okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH s naglaskom na izučavanje nacionalne grupe predmeta i maternjeg jezika na cijeloj teritoriji BiH čiji je podnosilac Ministarstvo civilnih poslova BiH.

– Ako neko misli da će 20 godina nakon rata udarati na identitet jednog naroda, vara se. Vara se ako misli da neće dobiti odgovor, taj odgovor može biti svakakav – opet je prijetio Ahmetović.

Poslanik SNSD-a Milica Marković je zamolila parlamentarno rukovodstvo da zaustavi konotacije koje sadrže prijetnje.

– Ustavni sud BiH koji vi obožavate i samo čekate njegove odluke je potvrdio ispravnost svega što radi RS i da je to u skladu sa Ustavom. Vama su njihove odluke drage kada se radi o 9. januaru, a ovako vam ne odgovara – kazala je Markovićeva.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović (SDA) pozvao je sve da „poštuju Ustav BiH i Dejtonski sporazum koji je potpisan na bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku“. On je istakao da je Ustavni sud BiH kazao da su svi autoriteti u BiH dužni da poštuju naziv jezika onako kako ga označi osoba koja ga upotrebljava. Poslanik HDZ-a Nikola Lovrinović je kazao da ne postoje mjesta ni u Sarajevu i Zenici gdje se izučava hrvatski jezik, a da se finansiraju iz budžeta.

Osuda prijetnji

Ministarstvo prosvjete i kulture RS oštro je osudilo prijetnje i pozive Sadika Ahmetovića.

– Obrazovanje je po Dejtonskom sporazumu u nadležnosti entiteta i kantona – kazali su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističući da imaju saznanja da političke stranke vrše pritisak na roditelje bošnjačke nacionalnosti da ne preuzimaju đačke knjižice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se