12.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Saradnja Geološkog zavoda Republike Srpske i Austrije

ZVORNIK – Direktor Geološkog zavoda Republike Srpske Dragan Mitrović i direktor Geološkog zavoda Austrije Peter Sajfert danas su u Zvorniku potpisali Memorandum o saradnji kojim su precizirali saradnju u budućem periodu.

Mitrović je napomenuo da je Memorandum potpisan po drugi put i to na isti period od pet godina i da su se time stekli uslovi za nastavak saradnje koja je do sada bila veoma uspješna.

– Pored Geološkog zavoda Republike Srbije koji nam dosta pomaže na izradi različitih karata, dobru saradnju ostvarujemo i sa Geološkim zavodom Austrije i to u oblasti analize uzoraka, s obzirom da naš Geološki zavod nema potrebnih laboratorija za analize. Pomažu nam i u različitim novim tehnologijama i kada su u pitanju softveri i kada su u pitanju izrade karata, što je, pored istraživanja mineralnih sirovina, termalnih i termomineralnih voda, nafte i gasa, osnovni zadatak Geološkog zavoda. Ovaj ugovor je izvanredna prilika i za edukaciju naših kadrova, jer su i u proteklom periodu naši inžinjeri bili na edukaciji u Austriji radi sticanja novih znanja – istakao je Mitrović.

Sajfert je ocijenio da je dosadašnja saradnja dva zavoda potpisivanjem memoranduma podržana, produžena i produbljena, dodavši da je najvažnije da postoje lični kontakti, dobro uzajamno razumijevanje, dok je potpisivanje ugovora samo jedan korak.

– Memorandum podrazumijeva saradnju u oblasti voda, energije i prirodnih opasnosti, kao što su klizišta. U suštini, svaka zemlja ima svoje resurse, kao što su i vode i ima probleme zbog klizišta, ali metodologija istraživanja se stalno mijenja i bitno je da smo stalno u kontaktu da bi tu novu metodologiju svi mogli da primjene, što ovakva saradnja omogućava. Takođe, ne smijemo zaboraviti ni istraživanje mineralnih sirovina, jer neke koje se ovdje mogu naći ili u nekom drugom regionu su vrlo interesantne za moderne tehnologije – rekao je Sajfert.

On je naglasio da ovo područje ima dugu istoriju rudarstva, te da, iako su neka nalazišta već iscrpnjena, imaju velike potencijale da se ponovo otvore da bi se vadili elementi ili minerali koji se nisu prije vadili, a koji su sada važni.

– Takođe, karte prirodnih opasnosti kao što su klizišta su vrlo bitne karte i sve su aktuelnije, jer se klizišta javljaju i u zadnje vrijeme smo vidjeli koliko je to opasno tako da i tu postoji potencijal za saradnju. Uvijek je bolje i jeftinije napraviti jednu kartu gdje se vidi gdje su potencijalna klizišta, nego kada se klizišta dogode, to finansirati i popraviti – kazao je Sajfert.

On je ocijenio da je važnost geoloških službi za društvo enormno velika.

– S druge strane, u Evropi postoji namjera da se naprave veći projekti na kojim će zajedno raditi sve zemlje Evrope i ti će projekti biti finansijski podržani od evropskih fondova – rekao je Sajfert dodavši da je to korisno za sve.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se