18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Rusi više zarađuju na hrani nego na nafti i oružju!

MOSKVA  Rusi više zarađuju na hrani, nego na prodaji nafte i oružja – Rusija je nadmašila SAD i postala najveći ovogodišnji izvoznik pšenice.

Zahvaljujući embargu na strane prehrambene proizvode, ogromnim subvencijama i slabijoj rublji, ruska poljoprivredna industrija počela je donositi sve više profita.

Uspjeh ruske poljoprivrede objašnjava se činjenicom da u posljednje vrijeme Vlada nastoji da minimizira zavisnost Rusije od stranih tržišta.

Osim toga, značajan podsticaj poljoprivredi dao je sukob između Moskve i Ankare i djelimična zabrana uvoza turskih proizvoda, koja je postala „blagoslov za poljoprivrednike“.

Glavni uspjeh ruske prehrambene strategije postala je rekordna prodaja žitarica, navodi agencija „Bumberg“.

Značajan je i visoki prinos kukuruza, riže, soje i heljde. Višak žitarica je, zajedno sa slabijom rubljom, doveo do toga da su prihodi od izvoza hrane veći od prodaje oružja.

Osim toga, povećanje izvoza značajno je smanjilo uvoz – od 2013. godine Rusija je smanjila kupovinu stranih prehrambenih proizvoda za 40 odsto.

Rusija pridaje veliku važnost smanjenju zavisnosti od stranih proizvoda i uspješno transformiše poljoprivredu u važan izvor ekonomskog rasta i stabilne zaposlenosti.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se