20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Rusi ipak nisu „neprijatelji“, već „izazov“?

NJemački ministar odbrane Ursula fon der Lejen tvrdi da u novoj doktrini neće biti riječi „protivnik“ ili „neprijatelj“, već da odnos Berlina prema Moskvi ima veze sa – „izazovom“

Priredio: Nenad TADIĆ, SRNA

BERLIN – U NJemačkoj traje borba za strateški put te zemlje – jedni zagovaraju dalje približavanje Berlina pozicijama SAD, a drugi ne žele da kvare odnose sa Rusijom, navode analitički portali.

Tvrdnje lista „Velt“ da će u novoj verziji „Bijele knjige“, službenog dokumenta o bezbjednosti zemlje, Rusija umjesto „prioritetnog partnera“ postati „protivnik“ izazvale su žustre reakcije Moskve, ali i nekih krugova u Berlinu.

Mišljenja se dijametralno razlikuju, od tvrdnji da to „nije znak konfrontacije“ do konstatacije da je Berlin prešao na strategiju „vojnog suprotstavljanja“ Moskvi.

Navodno, autori teksta navode da Berlin mijenja poziciju prema Moskvi zbog sankcija Rusije, koje su usmjerene ka, kako je navedno, „nasilnom osiguravanju vlastitih interesa“ na Krimu i na istoku Ukrajine, kao i zbog „kršenja međunarodnog prava“.

„Rusija u doglednoj budućnosti predstavlja izazov bezbjednosti na našem kontinentu“, ističu autori nacrta teksta dokumenta.

Kremlj se osvrnuo na informacije o novom sadržaju „Bijele knjige“, ocijenivši da to izaziva „žaljenje i zabrinutost“.

Međutim, neki njemački diplomatski krugovi pozivaju da se ne žuri sa zaključcima.

Kako ističe ambasador NJemačke u Rusiji Ridiger fon Frič, „Bijela knjiga“ još nije objavljena i „ne treba obraćati pažnju na propagandu“.

NJemački ministar odbrane Ursula fon der Lejen tvrdi da u novoj doktrini neće biti riječi „protivnik“ ili „neprijatelj“, već da odnos Berlina prema Moskvi ima veze sa – „izazovom“.

U formulaciji i terminima koji se koriste u tekstu krije se ključno i dalekosežno planiranje odnosa NJemačke prema Rusiji, navode politički analitičari.

Neke diplomate od samog početka pozivaju da se informacije koje je objavio „Velt“ ne preuveličavaju.

Vladislav Belov, šef Centra za njemačke studije Evropskog instituta, navodi da se u dokumentu ne pominje „neprijatelj“, već „konkurent“.

Ovu novu definiciju on povezuje sa željom Ministarstva odbrane NJemačke da poveća svoj budžet na račun „ruske prijetnje“.

Međutim, i on priznaje da se stav NJemačke prema Rusiji mijenja. Berlin sada percipira Moskvu kao „izazov“, a to je očito glavna stvar u priči oko nove redakcije „Bijele knjige“.

Jedan dio analitičara smatra da nacrt „Bijele knjige“ pokazuje primicanje Berlina atlantizmu, odnosno čvršćim odnosima sa SAD.

Fjodor Lukjanov, glavni urednik izdanja „Rusija u globalnoj politici“ smatra da taj izbor, čija će posljedica biti zategnutiji odnosi sa Rusijom, još uvijek nije u potpunosti napravljen.

U NJemačkoj je u toku borba za strateški smjer zemlje, smatra on.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se