15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Radikalni islamisti obučavaju se kod Gacka!

GACKO – Radikalni islamisti ljetos su se, gotovo svakodnevno, obučavali u gađanju iz pištolja na planinskom području Zelengore, koje teritorijalno najvećim dijelom pripada opštini Gacko.

To se, takođe, navodi u povjerljivoj dokumentaciji bh. bezbjednosnih službi, čije dijelove su „Nezavisne“ objavljivale proteklih sedmica, a nastavak slijedi u narednom periodu.

„Uočeno je da bošnjačke radikalne grupe na Zelengoru dolaze najsavremenijim terenskim vozilima, odnosno džipovima, pravcem Sarajevo – Trnovo – Rogoj – Miljevina – Tjentište – Čemerno, odakle skreću na Zelengoru“, navodi se u dokumentaciji.

Policijske agencije informacije dobijaju od izvora koji često obilazi nomade na Zelengori, a koji im je otkrio da su na tu planinu prošle godine, i to od polovine juna, svakodnevno dolazili radikalni islamisti obučeni uglavnom u crne uniforme, a na nogama su imali čizme.

„Ima ih i s bradama i golobradih, a naoružani su pištoljima raznih modela, s tim što se ne isključuje da imaju i duge cijevi, ali dosad nije uočeno da ih koriste. Ove grupe islamista izvode gađanja iz pištolja, a dnevno ih zna biti i više od stotinu“, rekao je policijski izvor.

Na Zelengori su, inače, izgrađeni brojni stambeni objekti u planinskom stilu, u kojim je veći broj islamista ostajao na prenoćištu, dok je dio predveče odlazio u Sarajevo.

„Sutradan se ponavljaju iste aktivnosti, s tim što s grupom iz prethodnih dana dolazi novih 30 do 40 lica, koja izvode gađanje“, navedeno je u dokumentaciji koja je u posjedu „Nezavisnih“.

Poznato je da na Zelengoru tokom ljetnih mjeseci Srbi iz Gacka i Bileće izgone stoku na ispašu, a sudeći po operativnim informacijama, ni oni, ni lokalno stanovništvo, zasad nisu ugroženi.

„Oni nemaju nikakvih problema s islamistima, tvrdi naš izvor“, navedeno je u dokumentaciji bh. bezbjednosnih službi.

Ipak, da oprez nikad nije na odmet svjedoči i jasan zaključak policijskih agencija.

„Cijenimo da je neophodno kontrolisati teritoriju Zelengore kopnom i iz vazduha, ostvarujući kontrolu kretanja terenskih vozila pomenutom komunikacijom“, zaključuje se u dokumentaciji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se