15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Putin poručio Erdoganu: Ne diraj Srbiju i Srpsku, nema obnove Otomanskog carstva na Balkanu

BEOGRAD – Ruski predsjednik Vladimir Putin, pored izvinjenja za prošlogodišnje rušenje „suhoja“ i ubistvo pilota u Siriji, kao uslov za normalizaciju odnosa Rusije i Turske od svog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana tražio je i da se Ankara ubuduće ne miješa u „balkansko pitanje“.

Kako navodi sagovornik “Informera” u odlično obavještenim ruskim diplomatskim krugovima, Putin je Erdoganu poručio da su Srbija i Republika Srpska isključivo ruska zona interesa.

Putin je u pregovorima koji su do sada išli preko posrednika jasno tražio poštovanje za ruske nacionalne interese na Balkanu. Konkretno, zatražio je od Erdogana da se Turska ni na koji način ne miješa u unutrašnja pitanja Srbije i Srpske. Turskoj strani je jasno stavljeno do znanja da su Srbija i RS ruska zona uticaja i da oko toga nema i neće biti nikakvog kompromisa.

Prema navodima izvora “Informera”, ruski predsjednik je, nakon što je u ponedjeljak dobio pismo izvinjenja od Erdogana, preko posrednika još jednom zatražio da Turska prekine da pretenduje na uticaj u „pravoslavnim balkanskim zemljama“.

– Putin je bio više nego jasan. Rekao je da Erdoganove snove o obnavljanju Otomanskog carstva na Balkanu zvanična Moskva više neće tolerisati i da je to uslov za normalizaciju odnosa do kojih je mnogo više stalo turskoj nego ruskoj strani – rekao ruski diplomata.

On podsjeća da se Erdogan prethodnih godina u više navrata hvalio da je uspio da poveže ono što je Turska imala u vrijeme Otomanskog carstva.

I zaista, Erdogan je govorio o 81 pokrajini o kojoj će brinuti, a među gradovima koje je nabrojao bilo je i Sarajevo. Pored toga, kad je 2013. posjetio južnu srpsku pokrajinu Kosovo, izjavio je da je to Turska. Ove godine je, takođe, pozivao sve muslimanske zemlje u svijetu da priznaju nezavisnost Kosova.

– Putin nikada nije blagonaklono gledao na turske pretenzije na Balkanu, a sada je jasno poručio Erdoganu da nipošto neće dozvoliti širenje turskog uticaja u Srbiji i RS – prenosi naš sagovornik.

Kako naglašava, Rusija tradicionalno ima dobre odnose sa Srbijom, a Putin namjerava da ih podigne na još viši nivo.

– Prije godinu dana Rusija je u UN uložila veto na rezoluciju o Srebrenici. Takođe, tu su i ekonomski ugovori, kao i oni o vojnoj saradnji koje dvije zemlje imaju. Putin Srbe smatra velikim prijateljima i namjerava da u budućnosti maksimalno zaštiti interese Srbije i RS – tvrdi ruski diplomata.

Erdogan je u ponedjeljak poslao pismo izvinjenja Putinu zbog rušenja ruskog vojnog aviona nad Sirijom i ubistva pilota Olega Peškova 24. novembra prošle godine. Turski predsjednik, koji je prethodno sedam mjeseci odbijao da se izvini, naveo je da nikad nije imao namjeru da sruši ruski avion i da mu je jako žao zbog smrti pilota.

On je obećao pokretanje nove istrage protiv turskog državljanina Alparslana Čelika, koji se sumnjiči da je brutalno ubio Peškova. Takođe, obećao je da će učiniti sve kako bi poboljšao odnose dviju zemalja.

Prema navodima analitičara, Erdogan, koji je prije samo dva mjeseca izjavio da nema nameru da se izvinjava Rusiji, sada je na to bio prinuđen.

Zbog sankcija koje je Moskva uvela Ankari nakon obaranja aviona ekonomska situacija u Turskoj je veoma teška. Pored toga, Turska sada ima jako težak spoljnopolitički položaj pošto je izgubila podršku gotovo svih saveznika, prvenstveno EU i SAD.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se