9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Probijeni rokovi za dogovor o kandidatima na lokalnim izborima

BANJALUKA – Nijedan od dva politička bloka u RS još nije postigao konačan dogovor o zajedničkim kandidatima za načelnike i gradonačelnike na predstojećim lokalnim izborima i ove sedmice o tome će biti vođeni intenzivni razgovori.

Prvobitan plan da još u martu imaju imena i prezimena kandidata koje će koalicije podržati pao je u vodu, a kako stvari sada stoje, teško je da će SNSD, DNS i SP, isto kao i stranke Saveza za promjene nastupiti jedinstveno u svim opštinama u Republici Srpskoj.

Savez za promjene već danas bi trebalo da održi sjednicu Predsjedništva, kojoj će prethoditi sjednica Izvršnog odbora SDS-a, a sve s ciljem da se postigne konačan dogovor o zajedničkim kandidatima za lokalne izbore. Kako nezvanično saznajemo, ova stranka neće da čuje za imena nekih ljudi na lokalnom nivou koje predlažu njihovi koalicioni partneri, a takođe još nisu u potpunosti dogovorene sve opštine.

Stranačku odluku da se ide jedinstveno na nivou koalicija koje važe na republičkom nivou s oduševljenjem nisu dočekali na lokalnom nivou ni stranke SzP niti u SNSD-u, DNS-u i SP-u i sada je već sigurno da će u nekim, uglavnom manjim opštinama, u koaliciji biti svako sa svakim. Primjera radi, u opštini Kostajnica PDP-ovog kandidata, po svemu sudeći, podržaće SNSD i pored toga što će njihov koalicioni partner SP imati svog kandidata.

Sličan scenario je moguć i u Foči, ali i u još nekim manjim opštinama u RS, a ono što se može očekivati i u jednom i u drugom bloku jeste načelna podrška određenim koalicionim partnerima, a na terenu rad za nekog sasvim drugog. U svim strankama ne isključuju takvu mogućnost, istovremeno naglašavajući da je „lokal specifičan“ i da se centrale u tim odnosima malo šta pitaju.

Situaciju u okviru Saveza za promjene moglo bi iskomplikovati i to što NDP ne može učestvovati na izborima u 13 opština, a među njima je Foča, gdje ta stranka kao kandidata želi Zdravka Krsmanovića, sa čim se ne slažu, prije svega, u SDS-u, a vrlo vjerovatno je da će u ovoj opštini u koaliciji biti SNSD – SDS, ako ne zvanično, onda na terenu sigurno.

U strankama priznaju da je dogovor o zajedničkim kandidatima išao i ide poprilično teško i pored toga što je vremena sve manje.

Ono što u svim strankama doživljavaju kao uspjeh jesu zajednički kandidati za gradonačelnike, iako ni tu baš nije sve čisto s obzirom na ultimatum NDP-a da Dragan Čavić neće prihvatiti kandidaturu za gradonačelnika Banjaluke ukoliko ta stranka ne dobije još najmanje kandidate u tri opštine.

„Zagovarali smo pristup da se to završava što ranije, pa čak i do kraja prošle godine, međutim lokalni nivo je specifičan s puno ličnih animoziteta. Sasvim je jasno da u oba bloka ima različitih mišljenja, ali svima će pomoći rokovi koje je propisala Centralna izborna komisija i 4. jula ćemo sve znati“, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Što se tiče Saveza za promjene, prema nezvaničnim informacijama dogovori još nisu postignuti kada je riječ o opštinama Foča, Kozarska Dubica, Kostajnica, Šekovići, a u koaliciji SNSD – DNS – SP problemi na terenu su takođe u Foči, Kostajnici, Bratuncu, ali i nekim opštinama oko Istočnog Sarajeva, gdje praktično radi svako za sebe.

„U prvoj fazi prijave stranke za izbore prijavili smo se za sve nivoe u 69 opština. U načelu SNSD – DNS – SP postigao je načelan dogovor o zajedničkim kandidatima i ostale su još neke stvari da se izdefinišu. Naravno da smo očekivali da to ide brže, ali svaka lokalna zajednica ima svoj neki poseban interes“, rekao je Dragutin Rodić, generalni sekretar DNS-a.

Kako saznajemo i u jednom i u drugom bloku, opštine su manje-više među strankama uglavnom podijeljene, ali dogovora o tome ko će biti kandidat i ko će na crtu političkom protivniku nema ni na vidiku.

U SNSD-u kažu da su u potpunosti spremni za lokalne izbore, a njihov Izvršni komitet, koji je nedavno održao sastanak, pozdravio je postignuti dogovor s koalicionim partnerima o zajedničkom djelovanju na izborima.

U najvećoj stranci Saveza za promjene kažu da je ostalo tek nekoliko opština da se postigne dogovor te da će se u narednih nekoliko dana sve iskristalisati što se tiče zajedničkih kandidata.

„Vjerujem i očekujem dogovor u svim opštinama“, rekao je Milovan Bjelica, jedan od potpredsjednika SDS-a.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se