10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Predstavljen projekat “Radno-okupacione radionice za mlade sa poteškoćama u razvoju” u Zvorniku

ZVORNIK – Humano društvo Osvit predstavilo je sinoć projekat namijenjen mladima sa smetnjama u razvoju, kojeg realizuje u Centru za podršku djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima u Zvorniku uz podršku UNICEF-a. „Projekat se sastoji iz radionica o osnovama rada na računaru, osnovama fotografije, znakovnog jezika, aranžiranja cvijeća i poklona, te rada sa reedukatorom motorike, i rekreativnih aktivnosti,“istakla je Zorana Petković, direktorica HD Osvit.

Projekat je dio grant šeme Regionalnog razvojnog fonda LAG Drina-Birač – Projekta jačanja sistema socijalne zaštite. Finansijsku podršku pruža vlada Kraljevine Holandije, koja finasira projekat Razvoja i saradnje u regiji Birač, a UNICEF implementira zajedno sa UNDP-om i UNHCR-om. Cilj je jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije u pet opština regije Birač: Zvornik, Milići, Vlasenica, Srebrenica i Bratunac kroz komponentu  projekta program  jačanja sistema socijalne zaštite i inkluzije od 2013. do 2016. godine. Radionice se održavaju utorkom i četvrtkom u prostorijama Centru za podršku djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima u Zvorniku i dio su projekta, koji će trajati naredna tri mjeseca.

Sanja Ćurić, 30-godišnja djevojka iz Zvornika, oboljela je od cerebralne paralize:“Ovdje sam došla da se prije svega kvalitetno družimo, da saznam nešto više o pomenutim radionicama.“

Mladi sa smetnjama u razvoju, uzrasta od 15 do 30 godina će imati obuku o osnovama fotografije, rada na računaru, aranžiranju cvijeća i poklona, učenje osnovama korišćenja znakovnog jezika. Za učesnike će biti organizovane i rekreativno sportske aktivnosti i savladanje veštine upoznavanja i uspostavljanja komunikacije sa novim prijateljima kroz druženje , a biće organizovane i tri posjete dnevnom centru za osobe sa smetnjama u razvoju „Leptir“ u Potočarima.

Predavači su: Nebojša Subotić, računari; Nevena Simić, aranžiranje; Danica Pelemiš Subotić, fotografija video i javni nastup; Verica Grbić, reedukator motorike; Ognjen Ivaz, vaspitač. Učesnici: Divna Golubović, Sanja Ćurić, Jelena Živković, Ivana Jezdić, Marko Petrović, Vladan Milićević, Nemanja Pustivuk.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se