18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Počinje Evropsko fudbalsko prvenstvo u Francuskoj!

Šampionat Evrope u fudbalu, 15. po redu, počinje danas u Francuskoj, na stadionu Sen Deni u predgrađu Pariza, utakmicom između selekcije domaćina i Rumunije.

Prvi put 24 tima boriće se za šampionski trofej, umjesto dosadašnjih 16, a uprkos proširenju učesnika, na finalnom turniru po četvrti put uzastopno neće biti Srbije, preciznije od 2000. godine kada je Srbija kao dio zajednice SRЈ ucestvovala u Belgiji i Holandiji i eliminisana u četvrtfinalu.

Ali, zato su šansu iskoristili neki drugi, pa će se prvi put u istoriji na velikoj sceni naći Albanija, Island, i Severna Irska, Austrija i Ukrajina prvi put nakon što su po jednom bili domaćini, dok se Mađari vraćaju na veliku scenu poslije 44 godine.

Ipak, neće baš proći potpuno bez Srba, pošto će pravdu dijeliti najbolji srpski sudija Milorad Mažić sa svojim pomoćnicima Miloradom Ristićem, Daliborom Đurđevićem, Danilom Grujićem i Nenadom Đokićem.

Titulu brani Španija, koja je prije četiri godine bila ubjedljiva u Poljskoj i Ukrajini, a prognoze kažu da je tim Visentea Del Boske i dalje jedan od najvećih kandidata za prvo mjesto, ali tek iza šampiona svijeta Njemačke i Francuske, koja se nada da bi mogla da reprizira 1984. i 1998. godinu kada je kao domaćin postala prvak Evrope i svijeta.

Upravo tri pomenuta tima imaju i najviše trofeja, Španci i Nijemci po tri, a Francuska dva. Po jednom najbolji na Starom kontninentu bili su Italija, Češka, Holandija, Danska i nekadašnji Sovjetski savez.

Naravno, nikako ne bi trebalo otpisati Italiju, bez obzira što nema zvezde u timu kao prethodnih godina, dok bi izenađenje turnira mogli da budu Belgija ili Portugalija predvođena Kristijanom Ronaldom.

Utakmice će se igrati na 10 stadiona, zvanično u 10 gradova, pošto se „Park prinčeva“ vodi kao Pariz, a stadiona „Francuska“ kao Sen Deni, mada je u pitanju predgrađe glavnog grada. Igraće se još u Marselju, Lionu, Lilu, Bordou, Nici, Sen Etjenu, Lansu i Tuluzu.

Nažalost, najava za EURO ima i svoju nefudbalsku priču, s obzirom na opasnost od terorizma koja „visi kao mač“ iznad glave organizatorima i njihovim gostima poslije prošlogodišnjih terorističkih napada u Parizu.

Ipak, francuske vlasti i policija uvjeravaju da će sve proći u najboljem redu i da će svi učesnici kontinenatlnog spektakla biti bezbjedni. Kako je najavljeno, turnir će obezbijeđivati 90.000 ljudi, od čega 77.000 policijskih i paravojnih jedinica, kao i 13.000 privatnog obezbjeđenja.

[mom_video type=“youtube“ id=“I9DMSxsYw14″]

Raspored:

Grupa A: Francuska, Rumunija, Švajcarska, Albanija.

Grupa B: Engleska, Rusija, Vels, Slovacka.

Grupa C: Njemačka, Ukrajina, Poljska, Severna Irska.

Grupa D: Španija, Češka, Turska, Hrvatska.

Grupa E: Belgija, Italija, Republika Irska, Švedska.

Grupa F: Portugalija, Island, Austrija, Mađarska.

Plasman u osminu finala obezbijediće po dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe i još četiri najbolje trećeplasirane.

Finale se igra 10.jula, takođe na stadionu Francuska u Sen Deniju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se