23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Održan „Vidovdanski sabor“

ZVORNIK – Na ljetnoj pozornici „Kasina“ u Zvorniku održan je jedanaesti „Vidovdanski sabor“ na kome je nastupilo oko 200 učesnika kulturno umjetničkih društava /KUD/ i folklornih ansambla iz Republike Srpske i Srbije.

Nastupili su Folklorni ansambl „Dukat“ it Stere Pazove, KUD „Šumadija“ iz Gornjeg Milanovca, KUD „Sveti Sava“ iz Nove Pazove, KUD „Karadžić“ iz Loznice, te KUD „Liješće“ iz Broda i domaćin KUD „Sveti Sava“ iz Zvornika.

Umjetnički direktor KUD „Sveti Sava“ iz Zvornika Slavca Golić rekla je da se svake godine u Zvorniku, povodom praznika Vidovdana, održava „Vidovdanski sabor“ koji je svojevrsna smotra folklornog stvaralaštva Republike Srpske i Srbije.

„Cilj nam je da putem KUD ‘Sveti Sava’ okupimo što više djece i omladine da ih naučimo našoj tradiciji, igrama, pjesmama, pa već tradicionalno jedanaesti put pred Zvorničkom publikom predstavljamo sve što smo naučili uposlednjih 20. godina koliko društvo egzistira“, rekla je Golićeva.

Pozdravljajući učesnike koji nastupaju u okviru „Vidovdanskog sabora“, Golićeva je rekla da svi oni upotpunjuju veče igrama i narodnim nošnjama koje Zvorničani nemaju priliku da svakodnevno vide.

„Vidovdanski sabor“ je otvorio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Milan Cvjetinović, poželivši dobrodošlicu svim učesnicima na ovoj smotri folklora.

Učesnici sabora odigrali su po nekoliko kola u pratnji svojih orkestara, a predstavili su se i njihovi vokalni solisti i pjevačke grupe.

Prije početka „Vidovdanskog sabora“ učesnici su imali defile glavnom gradskom ulicom i položili vijence na Centralni spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Umjetnički direktor KUD „Sveti Sava“ iz Zvornika uručila je zahvalnice i poklone učesnicima Sabora za uspješnu dosadašnju saradnju.

Sinod Srpske pravoslavne crkve je 2006. godine nagradio KUD „Sveti Sava“ iz Zvornika Ordenom Svetog Save trećeg reda za doprinos u razvoju i njegovanju srpske tradicije i kulture.

Organizator ove manifestacije je KUD „Sveti Sava“ Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se