15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Obilježene 24. godine od formiranja „Zvorničke brigade“

ZVORNIK – Pomenom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na Centralnom spomeniku za 1080 poginulih boraca, u Zvorniku je juče obilježena 24. godišnjica formiranja „Zvorničke brigade“, koja je u okviru Vojske Republike Srpske, časno i herojski učestvovale u odbrani srpskog naroda na prostoru Zvornika i Republike Srpske.

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata „Zvornička brigada“ imala je 538 poginula borca, 32 nestala i 1.800 ranjenih boraca, od kojih su 1.100 sa trajnim posljedicama invalidnosti.

Komandant „Zvorničke brigade“ Vinko Pandurević naglasio je, u kraćem obraćanju, da je „Zvornička brigada“ odlikovana medaljom „Petra Mrkonjića“, dodavši da je to bila najbolja brigada u Drinskom korpusu, jer su njeni rezultati i doprinosi u odbrani Podrinja, kao vitalnog dijela Republike Srpske, ogromni i memjerljivi.

Pandurević je istakao da je u ovom trenutku, možda, važnije podsjetiti na neke činjenice o kojima se manje govori u ovo vrijeme, a to su činjenice uzroka i razloga zbog čega je izbio rat.

„Siguran sam, a to i činjenice govore, da srpski narod i srpsko rukovodstvo nisu odgovorni za rat, jer znamo šta se desilo neposredno prije izbijanja rata i ko je odbio Kutiljerov plan“, podsjetio je Pandurević i istakao da su Srbi bili spremni i tada da žive na potpuno ravnopravnim osnovama u BiH, te da se i danas zalažu za to.

On je napomenuo da su samo tri ključne stvari u BiH da vlada trajni mir.

„Prvo, nadležnosti entiteta u BiH ne mogu se umanjivati, drugo entiteti su konstante i treće da je BiH međunarodno priznata i sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i svih njenih građana“, rekao je Pandurević i istako da su to stvari o kojima nema rasprave i jedini način da bi mogapo da vlada mir u BiH.

Pandurević je dodao da borba za Republiku Srpsku i dalje neprekidno traje, ali su načini i metode sasvim drugačije.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da sama činjenica da je „Zvornička brigada“ imala više od 500 poginulih, a sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske 560, govori o žestini borbe koja je vođena na ovom prostoru.

„Zvornička brigada’ dala je nemjerljiv doprinos, ne samo u odbrani ovog dijela Podrinja, nego ukupnog stvaranja Republike Srpske“, rekao je Savčić i dodao da su pripadnci ove brigade stizali i na mnoga druga ratišta, počev od platoa Nišike visoravni do zapadnih dijelova Republike Srpske.

Sekretar Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestavlih civila Zvrnik Milivoje Marković rekao je da se obilježavanjem bitnih dauma iz novije istorije srpskog naroda nikada ne smiju zaboraviti porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi i demobilisani borci.

Pomen je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence na Spomenik su položili komandant „Zvorničke brigade“ Vinko Pandurević, Predsjendik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predstavnici Gradske uprave Zvornik, porodice poginulih boraca i drugi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se