23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Norveška zabranjuje benzince i dizelaše

Norveška će vrlo vjerovatno biti prva država na svijetu koja će bukvalno zabraniti saobraćaj vozilima pokretanim motorima sa unutrašnjim sagorjevanjem.

Po najnovijim informacijamam četiri najsnažnije političke stranke složile su se oko ideje da se do 2025. godine obustavi prodaja vozila pokretanih benzinskim i dizelskim motorima, javlja Dagens Naeringsliv. Ova vijest posebno je obradovala Teslinog šefa Elona Muska koji je vijest podijelio i na svom Twitter profilu uz komentar: “Just heard that Norway will ban sales of fuel cars by 2025. You guys Rock!!” Elona Muska vijest je obradovala jer dolazi iz Norveške, zemlje u kojoj su električna vozila vrlo popularna, a svojevremeno je Tesla Model S bila najprodavaniji model na norveškom tržištu. U svakom slučaju radi se o do sada najkonkretnijoj i time najradikalnijoj odluci iz domena saobraćaja.

Da stvar bude zanimljivija, odluka dolazi iz zemlje koja je jedan od najvećih svjetskih izvoznika nafte. Realno, prelaz na novi tip pogona za Norvežane i neće biti previše dramatičan s obzirom da je još devet godina do zabrane, a već sada električna vozila imaju udio od nevjerovatnih 24%. Recimo i da će Oslo do 2019. godine zabraniti saobraćaj privatnim vozilima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se