9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Nevjestić: Isplaćeno 76 odsto vrijednosti depozita Banke Srpske

Agencija za osiguranje depozita BiH do danas je isplatila potražiocima 41,9 miliona KM ili 76 odsto od ukupne vrijednosti osiguranih depozita Banke Srpske u likvidaciji, izjavio je direktor ove Agencije Josip Nevjestić.

On je rekao novinarima u Banjaluci da ukupne obaveze Banke Srpske na dan 11. maja, odnosno kada joj je oduzeta dozvola za rad, iznose 55,4 miliona KM, za oko 14.000 deponenata, dodajući da se isplata osiguranih depozita vrši preko Unikredit banke kao banke agenta.

Nevjestić je podsjetio da Agencija ima obavezu da u roku od 60 dana od dana oduzimanja dozvole za rad Banci Srpske izvrši isplatu osiguranih depozita.

On je naveo da je isplata deponentima počela 23. maja.

Nevjestić je rekao da su obaveze Agencije za isplatom osiguranih depozita deponentima Banke Srpske i Bobar banke bile u ukupnom iznosu od oko 140 miliona, podsjetivši da su osigurani depoziti Bobar banke ranije bili isplaćeni za tri sedmice, te da je od Bobar banke do sada naplaćeno oko 80 odsto sredstava datih za isplatu osiguranih depozita.

On je negirao medijske navode da su obaveze za ove dvije banke bile više od 200 miliona KM, kao i da će isplata osiguranih depozita kod te dvije propale banke ugroziti stabilnost Fonda za osiguranje depozita.

Nevjestić je naglasio da je taj fond stabilan i da u potpunosti izvršava svoj zadatak.

Vrijednost osiguranih depozita iznosi do 50.000 KM, a evropski zahtjev ide u pravcu povećanja tog iznosa na 100.000 KM. Nevjestić je ocijenio da je takav zahtjev u ovom momentu neosnovan, s obzirom na ukupnu situaciju u BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se