4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Narodna skupština RS odgovara Ustavnom sudu: Dan Republike ima sekularni karakter

Narodna skupština Republike Srpske pripremila je odgovor Ustavnom sudu BiH na odluku o neustavnosti Dana Republike Srpske, a zahtjev za preispitivanje odluke biće dostavljen do 25. juna.

U timu Narodne skupštine navode da su pripremili dovoljno argumenata na osnovu kojih očekuju da Ustavni sud BiH prihvati zahtjev za preispitivanje odluke, a nakon toga je i stavi van snage.

U odgovoru Republike Srpske, između ostalog, navodi se da Dan Republike ima sekularni karakter i da se ne odnosi na vjernike bilo koje konfesije, već na sve narode i građane koji žive u Srpskoj, piše “EuroBlic”.

“U ustavno-pravnoj teoriji ne postoji institut emotivnog prihvatanja ili odbijanja određenih događaja, bilo o kom narodu da je riječ u pogledu obilježavanja praznika i drugih svetkovina, pa time i Dana Republike Srpske jer to ni po čemu ne predstavlja ustavno pitanje”, navodi se u odgovoru tima Republike Srpske, na čijem je čelu savjetnik predsjednika Narodne skupštine Mile Dmičić.

U odgovoru se podsjeća na stav Venecijanske komisije da je 9. januar “inspirisan događajem od posebne važnosti za samo jedan od konstitutivnih naroda, što je bolno za ljude koji pripadaju drugim zajednicama”, te postavlja pitanje na koji način je moguće utvrditi da su događaji od 9. januara 1992. godine bolni za pripadnike ostalih konstitutivnih naroda i da li je osjećaj bola svojstven kolektivitetima ili je pak vezan isključivo za individualitet.

U odgovoru se navodi i praksa EU jer se dani koje institucije EU označavaju kao praznične i neradne podudaraju sa vjerskim praznicima, te da je vidljivo da se određeni vjerski praznici slave i kao državni i da se države, pa čak i institucije EU ne ustručavaju da istaknu tu povezanost.

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. novembra prošle godine da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora usaglasiti sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj državni praznik proglasio neustavnim.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se