15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Lazar Prodanović i Stefan Milić dobitnici evropskih priznanja

ZVORNIK – Na Svečanoj akademiji „Vrijeme je za Evropu i regionalno partnerstvo“, koja je održana 3. juna u Čapljini, u Hotelu „Mogorjelo“, Evropski pokret u Bosni i Hercegovini po 11. put obilježio je Dan Evrope u državi.

Svečana akademija okupila je više od stotinu predstavnika društvenog, političkog, privrednog, diplomatskog, kulturnog i sportskog života BiH i regiona, koji su na svoj način doprinijeli promociji evropskih vrijednosti i poboljšanju kvaliteta života u svojim zajednicama. U ime građana BiH, dodijeljene su plakete i priznanja institucijama i pojedincima, iz osam država svijeta, koji su protekle godine bili primjer dobre evropske prakse i dali podršku EU integracijama BiH.

Laskava priznanja Evropskog pokreta pripala su i ličnostima iz regije Birač.

Po ocjeni Izborne komisije Evropskog pokreta u BiH, dr Lazar Prodanović iz Zvornika, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, proglašen je za „Najboljeg parlamentarca Bosne i Hercegovine“, a Stefanu Miliću iz Milića, menadžeru i omladinskom aktivisti u civilnom sektoru, pripalo je priznanje „Mladi lider Bosne i Hercegovine“.

Lazar Prodanović je poznati zvornički ljekar. Pored toga što je prepoznatljiv kao vrstan zdravstveni radnik i veliki humanista, dao je značajan doprinos političkoj stabilizaciji odnosa u Republici Srpskoj i BiH. Bio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a od 2006. godine uživa podršku građana kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kao političar, istakao se tolerantnošću, predanim i odlučnim radom u korist građana koji su mu ukazali povjerenje, kako iz Zvornika tako i drugih opština, što priznanje za „Najboljeg parlamentarca Bosne i Hercegovine“ i potvrđuje.

Stefan Milić je dugogodišnji omladinski aktivista i menadžer u civilnom sektoru. Sa 19 godina izabran je za najmlađeg potpredsjednika Omladinskog savjeta Republike Srpske. U organima je upravljanja više organizacija civilnog društva. Rukovodio je UNICEF omladinskim programom i Globalnim studentskim programom Srpskog instituta u Vašingtonu. Istakao se uspješno ostvarenom saradnjom sa mnogobrojnim međunarodnim organizacijama i značajnim projektima kojima je dat podstrek afirmaciji civilnog sektora, omladinskog aktivizma i preduzetništva, ekologije, kulturnog stvaralaštva i neformalnog obrazovanja na području regije Birač, RS, BiH i šire. Najmlađi je član internacionalne organizacije „EWB“.

Pored laureata iz regije Birač, priznanja Evropskog pokreta pripala su i mnogim drugim istaknutim pojedincima iz Republike Srpske, kao što su Nada Tešanović, Igor Radojičić, Igor Crnadak, Mirko Šarović, Draško Aćimović, Siniša Gatarić i dr. Za regionalnu saradnju, priznanje „Mladi lider regiona“ pripalo je Mariji Jelić, predsjednici beogradske „Mreže za poslovni razvoj“ i, takođe, članici renomirane organizacije „EWB“.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo istakao je za medije da Evropski pokret tokom cijele godine prati društvene događaje u našoj zemlji i regiji. Prema njegovim riječima, ukoliko BiH nema bar jedan pozitivan primjer dobrog angažmana, bilo da se radi o ekonomiji, biznisu, politici, sportu, kulturi, onda ova regija nema perspektivu. Zato se Evropski pokret trudi da svake godine prepozna i nagradi rad i rezultat kako bismo Evropi prezentovali snažne i preduzetne ljude.

Evropski pokret je vodeća proevropska organizacija u zemlji koja okuplja više od 50 lokalnih zajednica i oko stotinu pojedinaca i kolektiva, i kao takva zastupa interese Međunarodnog evropskog pokreta iz Brisela.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se