9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

KUD „Crnjelovo“ pobjednik 19. Festivala dječijeg folklora Srpske

ZVORNIK – Kulrurno-umjeničko društvo /KUD/ „Crnjelovo“ osvojilo je prvo mjesto u folkloru na 19. Festival dječijeg folklora Republike Srpske, na kome je učestvovalo oko hiljadu učesnika iz 33 kulturno-umjetnička društva /KUD/, članova Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ i školskih folklornih sekcija Republike Srpske i Srbije, koji je juče održan u Zvorniku.

Drugo mjesto dijele KUD „Zora Hercegovine“ iz Bileće i KUD „Stara Gora“ iz Rogatice, a treće SKUD „Glogovac“ Bijeljina i SKUD „Janja-Novo Naselje“ Janja.

U konkurenciji osnovnih škola /OŠ/, prvo mjesto u folkloru pripalo je OŠ „Vuk Karadžić“ Vlasenica, drugo mjesto dijele OŠ „Branko Radičćević“ Bratunac i OŠ „Kozarac“ Prijedor, dok treće mjesto dijele OŠ „Vuk Karadžić“ Bratunac i OŠ „Meša Selimović“ Glogovac.

Za najbolju igračicu i igrača Festivala u konkurenciji KUD proglašeni su Milena Stevanović KUD „Crnjelovo“ i Vasilije Jovanović SKUD „Janja-Novo Naselje“ Janja.

Za najbolju igračicu i igrača u konkurenciji OŠ proglašeni su Ivana Samardžić i Mišel Mirić OŠ „Vuk Karadžić“ Vlasenica.

Najoriginalniju narodnu nošnju imali su članovi KUD „Ribnik“ iz Ribnika.

Za najboljeg vokalnog solistu proglašena je Valentina Matić OŠ „Branko Radičćević“ Bratunac.

Festival je otvorio načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Milan Cvijetinović, ističući da je divno na jednom mjestu vidjeti toliko djece koji njeguju svoju tradiciju i običaje, a pri tome se i lijepo druže.

Predsjednik zvorničke „Prosvjete“ Radosav Perić istakao je da je Festival jedinstvena manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj na kojem djeca iz raznih krajeva donose i prikazuju narodne igre, pjesme, muziku, običaje, nošnju, usmeno narodno stvaralaštvo i ostale oblike narodne kulture i umjetnosti.

Organizator Festivala je zvornička SPKD „Prosvjeta“ u saradnji sa osnovnim školama „Sveti Sava“ Zvornik i „Desanka Maksimović“ Čelopek, dok je pokrovitelj Grad Zvornik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se