12 C
Zvornik
23. април 2024.

Kavazović: Nema pomirenja dok se genocid ne prizna

SARAJEVO – Vođa Islamske vjerske zajednice u BiH, Husein Kavazović, gostujući sinoć na N1 televiziji, istakao je da u BiH nema pomirenja dok se genocid u Srebrenici ne prizna.

Kavazović je prokomentarisao odluku da se zabrani prisustvo onima koji negiraju genocid na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

„Znate šta se sve desilo od jula prošle godine. Prvo je spriječena rezolucija o genocidu u UN-u. Političke snage bosanskih Srba ometaju donošenje takve rezolucije u Parlamentu BiH. I mi pričamo o nekom pomirenju. Ubijeđen sam da nema pomirenja dok se genocid ne prizna“, kazao je Kavazović i dodao:

„Genocid se u Srebrenici mora priznati i to bi bila jedina ispravna stvar“.

Na pitanje šta će se desiti u budućnosti ukoliko odnosi ostanu ovakvi kakvi su sada Kavazović ističe da ne zna šta će biti u budućnosti, ali zna šta se sada dešava.

„Mi imamo krajeve gdje se negira bosanski jezik, imamo krajeve gdje se Bošnjacima ne dozvoljava zaposlenje, na svaki način im se otežava život. Vjerujem da bi se i to moglo desiti u Srebrenici. To je ono što ja govorim, o puzajućem etničkom čišćenju u Republici Srpskoj“.

Kakve su šanse za srpsko – bošnjački dijalog?

„Srbi negiraju bošnjački identitet u Republici Srpskoj. Nama se želi sve propisati, na to ne pristajemo. Mi ćemo se boriti protiv zločina i genocida, bez obzira na sve. Imamo obavezu da se borimo i protiv vlastitih zločinaca. Ima jedan problem kada je u pitanju IZ, mi kada odgodimo pet minuta ezan zbog zločina u Francuskoj, proglase nas kjafirima. Kad kandidata za načelnika Srebrenice nazovemo kako nazovemo, isti je scenario prema IZ BiH. Ovaj put sam to kazao brutalno, žao mi je ako sam povrijedio neke prijatelje. Njima se ispričavam, drugima ne“, kazao je Kavazović.

Zašto je osudio odlazak Ivanića u Beograd?

„Ja cijenim gospodina Ivanića, ali je izabrao jako loš trenutak da ode u Beograd. Ne postoji mnogo pitanja između Bošnjaka i Srba. Pitanje identiteta, genocida i normalnog odnosa prema ljudima“.

O imenovanje Abdulaha Numana na mjesto muftije srpskog?

„Meni je drago ako je neko prešao na Islam, a mi imamo jednu jedinu IZ BiH u Srbiji. Nikakva druga imenovanja nismo dali, ali me prelasci na islam raduju i želim mu dobrodošlicu u naš džemat“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se