13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Island do istorijskog boda protiv Portugala!

Fudbaleri Portugala i Islanda odigrali su neriješeno 1:1 (1:0) u meču prvog kola F grupe Evropskog prvenstva u Francuskoj.

Potugalci su poveli u 31. minutu golom Nanija poslijelijepe akcije na desnoj strani i ubacivanja Gomeša, ali su Islanđani do velikog boda stigli pogotkom Bjarnasona u 50. minutu.

Grupa F, 1. kolo:
Austrija – Mađarska 0:2
Salai 62, Stiber 87
Portugal – Island 1:1
Nani 31 – Bjarnason 50

Na samom početku Island je stvorio šansu preko Gulfija Sigurdsona, odbranio je Rui Patrisio, a Island je bio ravnopravan u prvih dvadeset minuta.

Uslijedila je superiornost Portugalaca do kraja poluvremena – stvorili su nekoliko šansi, prijetili udarcima iz daljine i potpuno potisli rivala na sopstvenu polovinu, a gol je stigao kao nagrada.

Činilo se da će Portugal nastaviti tempom da ’melje’ Island, ali uslijedio je hladan tuš u 50. minutu – Gudmundson je centrirao sa desne strane, Vijerinja je potpuno zaboravio Bjarnasona, a fudbaler Bazela uhvatio je volej i zatresao mrežu.

Kristijano Ronaldo na ovoj utakmici izjednačio se sa Luišom Figom po broju nastupa za nacionalni tim (127), nekoliko puta našao se u izglednoj situaciji, ali je loše reagovao – posljednji put na pet minuta do kraja kada je glavom preslabo šutirao.

Bila je to posljednja prilika za Portugal, koji je poslijeizjednačujućeg gola rivala napadao, nekoliko puta i opasno zapretio (šut Kvarežme, pokušaj Pepea), ali osećalo se da im nedostaje i energije kako se meč bližio kraju.

Na kraju, Island je došao do velikog boda na svom debiju na velikim takmičenjima i sada mogu da maštaju i o plasmanu dalje – sljedeći protivnik im je Mađarska.

Sa druge strane, Portugal je prekinuo najduži niz bez remija u istoriji (21 utakmicu), ali ovo je remi kojim neće biti zadovoljni.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se