18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Hladni rat Vučića sa zapadom zbog Srpske, Rusije i Kine

BEOGRAD – „Hladni rat“ predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa vodećim zapadnim silama izazvali su pritisci Brisela i Vašingtona kada je riječ o odnosima Beograda prema Republici Srpskoj, vojno-tehničkom sporazumu sa Rusijom i sve čvršćoj saradnji sa Kinom, pišu „Večernje novosti“.

Osim toga, sagovornici lista kažu da je tu i dosadašnja politika državnog vrha Srbije prema Kosovu i Metohiji.

„Novo zatezanje konopca između Vučića i predstavnika EU i Amerike u Beogradu direktno je povezano sa očekivanjima Zapada u vezi sa strateškim pravcima Srbije“, navodi list, pozivajući se na diplomatske krugove.

Dobro obaviješteni izvori lista navode da će Vučić, ali i njegova buduća vlada, biti na velikom iskušenju zbog „najavljenih ustavnih reformi u Republici Srpskoj i neiscrpne težnje predsjednika Srpske Milorada Dodika ka decentralizaciji BiH“.

Smetnja je i dosljedno insistiranje državnog vrha Srbije na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Takođe, Zapadu nije po volji ni pozicioniranje Srbije na kineskom „putu svile“, a na dolazak kineskog predsjednika Si Đinpinga u Beograd, EU ne gleda blagonaklono.

Osim toga, zapadne sile nastoje da se odgodi potpisivanje vojno-tehničkog sporazuma Beograda i Moskve, koje se očekuje na jesen, kada u Srbiju treba da dođe ruski premijer Dmitrij Medvedev.

List navodi da su protesti zbog rušenja nelegalnih objekata na Savamali u Beogradu, za koje mnogi u vrhu vlasti smatraju da su „skuvani“ u zapadnim kuhinjama, samo bili okidač za varnice Vučića sa Evropom i SAD.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se