23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Hilari Klinton osigurala predsjedničku nominaciju

Hilari Klinton je dostigla broj stranačkih delegata koji joj osigurava predsjedničku nominaciju u ime Demokratske stranke, prenose američki mediji, dan prije glasanja u šest saveznih država.

Klintonova će postati prva žena koja će biti nominovana za predsjednika SAD ispred jedne velike stranke u ovoj zemlji. Ona je ranije obavljala funkciju državnog sekretara.

Portparol kampanje njenog stranačkog protivkandidata Bernija Sandersa rekao je da su agencija AP i stanica En-Bi-Si pogriješile objavljivanjem ove informacije i da treba sačekati veliku konvenciju Demokratske stranke u julu.

“Naš posao od sada do konvencije je da uvjerimo superdelegate da je Berni daleko najbolji kandidat protiv Donalda Trampa”, saopštio je Sandersov portparol Majkl Brigs.

Većinu delegata biraju građani na unutarstranačkom glasanju, a superdelegate čine stranački lideri i izabrani senatori, članovi Kongresa i guverneri, koji imaju pravo da se predomisle u bilo kom trenutku.

AP i En-Bi-Si su prenijeli da je Klintonova dostigla broj od 2.383 delegata na svojoj strani, koliko je potrebno da bi osigurala predsjedničku nominaciju.

Sanders, američki senator iz Vermonta, koji sebe naziva demokratskim socijalistom, naročito privlači mlađe glasače koje pogađa sve veća ekonomska nejednakost. On je obećao da će sprovesti “političku revoluciju”.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se