15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH: Vehabije se neće moliti bogu na parkinzima

SARAJEVO – Vehabije nisu partneri institucijama i ne dolazi u obzir da država sa njima pregovara, poručio je juče ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Komentarišući zahtjeve vehabijskih vođa da im budu dostavljeni dokazi da predstavljaju opasnost po bezbjednost u BiH, Mektić je naglasio da bi bili neozbiljni da se na te zahtjeve osvrću.

– Ko su oni da mi njima dostavljamo dokaze protiv njih? Pa valjda oni treba da dostave dokaze da nisu ekstremni i da ovdje ne proizvode nasilni ekstremizam. Ako mi dođemo u situaciju da dokazujemo njihov ekstremizam i da su problematični sa stanovišta bezbjednosti, onda će se to dokazivati u nadležnim institucijama – rekao je Mektić.

Osvrnuvši se na najave predstavnika vehabijske zajednice iz Gornje Maoče kod Srebrenika Edisa Bosnića da će, ako im bude zabranjeno obavljanje vjerskih obreda u paradžematima to činiti na parkinzima, Mektić je kazao da parking nije mjesto za molitve nego javna površina.

– Ne mogu oni uzurpirati takvu površinu. Sutra će tražiti da uzurpiraju nešto drugo. Moraju da shvate da u ovoj državi postoji zakon o slobodi vjere i tu je rečeno gdje se religijske potrebe mogu ispoljavati. Ne mogu to raditi gdje oni hoće – rekao je Mektić.

On je istakao da su u izvještaju Stejt departmenta za 2015. godinu pozitivno ocijenjeni napori i mjere koje čine institucije i vlasti u BiH u borbi protiv terorizma.

– U jednom dijelu je izražena rezerva koja se odnosi na broj policijskih agencija, preklapanje nadležnosti i koordinaciju. Razgovarao sam sa direktorom Kancelarije Stejt departmenta za mirovne operacije, sankcije i borbu protiv terorizma Rafijem Gregorijanom i rekao mu da smo na tom polju napravili iskorak – istakao je Mektić.

Dodao je da će u Savjetu ministara biti donesena odluka koja će definitivno riješiti pitanje koordinacije i nadležnosti i da neće dolaziti do preklapanja rada policijskih agencija.

– Našli smo model i uspostavili sistem zajedničke koordinacije u dijelu bezbjednosnog sektora u vezi sa pitanjem terorizma – rekao je Mektić.

Direktor Policije RS Gojko Vasić smatra da se problem svodi na to što Operativna grupa za borbu protiv terorizma nije u punoj funkciji jer za to nema volje.

– RS je predložila svog čovjeka u Operativnu grupu za borbu protiv terorizma. Dogovoreno je da Operativna grupa treba da radi pod nadzorom jednog od tužilaca Tužilaštva BiH, da se posredstvom te grupe razmjenjuju informacije o određenim metama i da se u dogovoru sa tužiocem otvaraju istrage. Predviđeno je i da ljudi koje imamo na terenu budu na raspolaganju za sprovođenje istrage i da daju sve podatke o metama koje imaju – naveo je Vasić.

Dragan Mektić je kazao da će BiH proširiti učešće u policijskim misijama UN u svijetu, a najavio je i mogućnost formiranja sopstvenog policijskog kontingenta za te misije koji bi brojao od 100 do 130 policajaca.

– Policijski službenici iz BiH trenutno učestvuju u tri od 13 aktivnih policijskih misija UN u svijetu, na Kipru i u Sudanu i Liberiji, a razgovarano je o učešću i u misijama UN u Kongu i Darfuru – istakao je Mektić.

Naglasio je i da je Centar za operacije podrške miru, koji se nalazi u Sarajevu i u kojem se za mirovne misije u svijetu obučavaju vojnici i policajci iz BiH i zemalja regiona, dobio sertifikat UN za edukaciju, piše Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se