2 C
Zvornik
20. април 2024.

Čović: Ispraviti grešku u popisu

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ističe da se mora ispraviti greška napravljena usvajanjem Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva u BiH, kao i da smatra da su kadrovi SDA u Savjetu ministara BiH vršili pritisak na direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića da donese takvu odluku.

Čović, koji je i lider HDZ-a BiH, kaže da nije znao da će Jukić – član njegove stranke donijeti odluku o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva i ne vjeruje da je Tužilaštvo BiH vršilo pritisak na Jukića.

On je potvrdio da je na taj način prekršen sedam dana ranije postignut dogovor predstavnika Republike Srpske, Federacije i BiH, na šta je upozoravao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

„Greška je učinjena i mora se ispraviti. Na direktno pitanje da li sam znao da će Jukić to objaviti taj dan, nisam bio tu i apsolutno nisam znao. Bez obzira na to šta ja mislim o metodologiji, smatram da treba više sluha. Pred tu odluku smo imali razgovore između stranaka i dogovorili smo dinamiku šta sve treba činiti do 1. jula, kada ističe rok za objavljivanje rezultata popisa“, rekao je Čović sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

On tvrdi da su, ipak, spekulacije ono o čemu se danima raspravlja – šta će biti objavljeno kao rezultat popisa jer su, smatra, podaci tajni.

Čović smatra ishitrenom Ivanićevu izjavu da su mu hrvatski i bošnjački član Predsjedništva BiH radili iza leđa i ističe da to ne odgovara stvarnosti.

„U Predsjedništvu BiH bi trebalo insistirati na jedinstvenom djelovanju“, istakao je Čović.

On smatra da ne bi smjelo da bude preglasavanja u Predsjedništvu BiH jer će to izazvati duge rasprave i pokretanje procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što ne može biti dobra praksa.

Čović je rekao da je partnerstvo SDA i Saveza za promjene veoma jako i da se on tom partnerstvu, kao takvom, samo priključio i vrlo profesionalno odrađuje to što je prihvatio.

„Vjerujem da će oni između sebe naći rješenje“, rekao je Čović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se