14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Arapi žao nam je, ko je sad naftna sila broj 1?

Rusija je prošle godine postala najveći izvoznik nafte i prirodnog gasa u svijetu, prema godišnjem izvještaju kompanije Britiš petroleum (BP) o energentima u svijetu.

Posmatrano po izvozu nafte, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju, i zadržala je vodeću poziciju u izvozu prirodnog gasa, prenosi Raša tudej.

Tri četvrtine proizvedene ruske nafte je prošle godine otišlo u izvoz, dok je izvezeno 33,7 odsto proizvedenog gasa. Rusija je, takođe, izvezla 41,8 odsto od ukupno proizvedenih količina uglja.

Prema izvještaju BP-a, izvoz nafte sa Bliskog istoka je prošle godine porastao za 670.000 barela dnevno, zbog skoka iračke i saudijske proizvodnje na rekordne nivoe. Oko 75 odsto izvoza bliskoistočne nafte je otišlo u Azijsko-pacifički region, iako je Evropa povećala uvoz nafte iz tog regiona za 590.000 barela dnevno.

„Rusija je vodeći snabdevač Evrope naftom i gasom, koji čine 37 odsto i 35 odsto od ukupne evropske potrošnje“, navodi se u izvještaju.

Ruska proizvodnja nafte je prošle godine porasla za 1,2 odsto, sedmu godinu zaredom, dostižući novi maksim od 11 miliona barela dnevno.

Proizvodnja energenata u Rusiji je porasla za 0,7 odsto, ali je potrošnja pala za 3,3 odsto. Uprkos tome, Rusija je ostala četvrti najveći potrošač energenata na svijetu, poslije Kine, SAD i Indije.

Prema podacima ruske statističke službe Rostat, ruska proizvodnja nafte je u martu premašila Saudijsku Arabiju, pošta su ruski proizvođači izvukli skoro 10,92 miliona barela dnevno u poređenju sa saudijskih 10,12 miliona, navodi RT.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se