8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Amerikanci žele da istjeraju Ruse sa Krima i da zavladaju Crnim morem

VAŠINGTON,MOSKVA – NATO i SAD žele da istjeraju Rusiju sa Krima i zavladaju Crnim morem – u planu je stvaranje pomorske baze u neposrednoj blizini Krima, u kojoj bi bio prisutan eskadron sastavljen od diverzanata.

Američki ambasador u Bugarskoj Erik Rubin nedavno je izjavio da se u strateškom planiranju Pentagona razmatra otvaranje stalne pomorske baze na Crnom moru u sastavu Američke komande za specijalne operacije.

Ovu bazu će, po svemu sudeći, formirati Bugari, na koje je došao red nakon što su Rumuni u Devoselu prihvatili američke raketne sisteme.

Rubin smatra da je dogovor sa bugarskom Vladom već postignut, te da se u narednim mjesecima očekuje značajno povećanje američkih borbenih potencijala u bazenu Crnog mora, uključujući i „primarnu specijalnu jedinicu“.

Od 13. do 30. aprila na području Burgasa i Varne održane su združene vojne vježbe, u kojima je pored klasičnih pomorskih sastava učestvovala i grupa pomorskih diverzanata sa 70 ljudi.

Američka Specijalna jedinica „Nejvi sil“ stvorena je kako bi izvodila najsloženije tajne operacije po cijelom svijetu. Uglavnom, ove operacije uključuju eliminaciju terorista i drugih nepodobnih elementata koji se deklarišu kao neprijatelji SAD.

Oni obavljaju i čitav niz drugih posebnih zadataka širokog spektra, uključujući diverzantsku aktivnost, sabotaže, subverziju, operacije obuke i tehničke pomoći paravojnim i parapolicijskim jedinicama u različitim državama gdje su „ugroženi američki interesi“.

Problem za SAD i NATO leži u tome što su Rusi, u međuvremenu, toliko ojačali svoje snage na Krimu da neki zapadni vojni eksperti tvrde da bi „lakše pala Moskva, nego Sevastopolj /glavni grad Krima/“. A, šanse da Moskva padne su – nikakve.

Iskonske želje Vašingtona da se Crno more pretvori u „jezero Atlantika“ su stare ideje.

Brodovi NATO-a, prije svega SAD, praktično ne napuštaju ove vode. Oni neprekidno vrše rotaciju svojih pomorskih borbenih snaga, pa se pretpostavlja da se trenutno u Crnom moru nalazi operativna pomorska borbena grupa NATO-a.

Krim, međutim, zbog svog specifičnog geografskog položaja i oblika, neodoljivo podsjeća na nepotopivi nosač aviona, navode vojni portali.

Ruski lider Vladimir Putin, uz pomoć vojnog ministra Sergeja Šojgua, napravio je od Krima „stravično jako uporište“.

Pored Kalinjingradskog „džepa“, ili granice koja dijeli Sjevernu i Južnu Koreju, to je trenutno najmilitarizovanija teritorija na svijetu.

Rusi ne sjede skrštenih ruku, pet od ukupno deset protivdiverzijskih brodova projekta „21980 Gračonok“ isporučeno je u sastav Crnomorske flote. Još pet ovakvih specijalizovanih patrolnih brodova gradi se u Zelendoljsku i nije isključeno da će uskoro svi otploviti za Krim.

„Gračonok“ posjeduje hidroakustičnu stanicu „MG-757 Anapa“ koja otkriva podvodna transportna sredstva uglavnom u upotrebi ronilačkih diverzantsko-terorističkih grupa.

Tu je i specijalni podvodni uređaj „Falkon“, kojim se upravlja daljinski, putem TV-kamera, a koji može da radi na dubinama i do 300 metara.

Rusi su na Krim poslali i 112. brigadu Nacionalne garde – „Rosgvardija“, koja u svom sastavu takođe ima patrolne čamce opremljene tehnikom za otkrivanje podvodnih transportnih sredstava, od kojih su svi opremljeni adekvatnim naoružanjem za njihovo neutralisanje.

Međutim, najjače rusko oružje jeste – 102. samostalni odred za borbu sa podvodnim diverzantima ili „ljudi žabe“, jedinica analogna američkim specijalnim snagama. Ta jedinica je elita ruske Crnomorske flote i stacionirana je u Sevastopolju.

NJihova selekcija, uvježbanost i motivacija na izuzetno su visokom nivou i, prema riječima načelnika Glavnog štaba mornaričkih snaga Olega Burceva, trenutno teško da imaju pandana u planetarnim razmjerima.

Da li će zaista doći do obračuna SAD I NATO sa jedne i ruskih snaga sa druge strane u dubinama Crnog mora? Amerikanci žele Krim, a Rusi taj dio teritorije brane najjačim snagama, navode vojni portali.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se