4.4 C
Zvornik
17. април 2024.

Akcija “Čarli“: Carinici i špediteri pali na uvozu polovnih vozila i rezervnih dijelova

SARAJEVO – Nekoliko specijalnih istražnih timova od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na području Bihaća, Velike Kladuše i okoline, u okviru procesuiranja počinilaca krivičnih dijela organizovanog kriminala, a u vezi s nezakonitim uvozom, krijumčarenjem, krivotvorenjem dokumentacije, nezakonitim skladištenjem i utajama PDV-a, kojima je oštećen državni budžet.

Akciju “Čarli“ provode po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, a učestvuju pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Među osumnjičenima koji su privedeni su i dva zaposlenika UIO BiH te vlasnici špediterskih firmi.

Tužilaštvo BiH zajedno s partnerskim policijskim agencijama provodi detaljnu i opsežnu istragu kojom su prikupljeni dokazi da organizovana grupa počinilaca fizičkih i pravnih osoba duži vremenski period vrši nezakonite aktivnosti u vezi s uvozom polovnih automobila, rezervnih dijelova i drugih roba u BiH, prilikom čega se vrše utaje PDV-a i drugih dadžbina.

Meta aktivnosti je ukupno sedam pravnih i fizičkih osoba.

Osumnjičeni će biti privedeni te će nakon konsultacija policije i postupajućeg tužioca biti donesena odluka o daljim aktivnostima prema osumnjičenima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

FENA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se