12 C
Zvornik
23. април 2024.

6 trikova za udobnost, 6 za čišćenje patike

Većina nas, ako već ne stoji na nogama, većinu dana provodi u cipelama.

A uz jednostavne trikove koje je izdvojio  Littlethings, ne samo da možete svoje platnene patike učiniti vodootpornim ili “popraviti” štikle da izgledaju kao nove, nego i svojim

1. Pasta za zube vraća bjelinu gumi na patikama

Nanesite malo paste za zube na staru četkicu i dobro utrljajte na đon te sa sa strane. Pričekajte nekoliko minuta i zatim obrišite vlažnom krpom.

2. Izopropanol čisti kožu

Neka vas ne uplaši ime – izopropanol (izopropilni alkohol) je glavni sastojak alkohola za čišćenje. Kako biste uklonili mrlju s kože (nebrušene) namočite vatirani štapić (za uši) i blazinicu u alkohol i pustite da odstoji 30 minuta. Za svaki slučaj, isprobajte prvo na malom, slabo vidljivom djelu kože.

3. Osvježite patike sodom bikarbonom

Kada je u pitanju uklanjanje mirisa soda bikarbona je djelotvorna ne samo kod patika nego i kod drugih artikala koji “ne vole” vlaženje. Jednostavno usipajte malo sode u patike i ostavite preko noći i zatim ih istresite.

4. Turpijicom uklonite tvrdokorne mrlje

Kako biste očistili brušenu kožu prvo ju lagano iščetkajte, zatim malo navlaženom krpom nježno istrljate. Ali kod baš tvrdokornih mrlja nježno istrljajte rašpom za nokte ili finim brusnim papirom.

5. Ocat uklanja mirise

Kako biste uklonili neugodan miris patika namačite ih u otopini octa (jedna čaša octa na otprilike 3-4 litre vode). Za ovo koriste alkoholni ocat. Potopite patike, ostavite sat-dva, a najbolje bi bilo da ih opteretite nečime kako ne bi isplutale.

6. Kukuruzna krupica čisti antilop

Nježno, a jednostavno rješenje za masne mrlje na brušenoj koži je kukuruzna krupica. Pospite po mrlji, ostavite da upije masti i nakon sat dva iščetkajte.

Trikovi za udobnost

1. Širenje cipela

Prije svega, obuću je uvijek bolje kupovati poslijepodne jer se stopala tokom dana šire. A kako biste ih razgazili bez žuljeva, obucite ih i zagrijte malo fenom za kosu. Za prste će poslužiti zamrzivač – napunite nepropusnu vrećicu vodom, stavite u cipelu i sve zajedno stavite u zamrzivač. Kako se voda širi tako će raširiti i kalup kod prstiju. Kada ih izvadite, svakako pričekajte da se voda otopi prije nego što idete uklanjati improvizirani kalup.

2. Brusnim papirom protiv klizanja

Na mjestima na kojima je đon posebnoo gladak, jednostavno ga istrljajte brusnim papirom.

3. Dezodoranom protiv žuljeva

Dezodoran u gelu nanesite na mjesta u cipeli koja vas najviše žuljaju. Djelovaće kao lubrikant a ujedno zamirisati cipele.

4. Za štikle, spojite prste

Kako biste smanjili bol u nogama, odnosno pritisak na živce u prstima, dok nosite cipele s visokom potpeticom, flasterom ili vrpcom spojite drugi i treći ili treći i četvrti prst.

5. Pčelinjim voskom protiv propuštanja

Platnenu obuću istrljajte pčelinjim voskom, a kako bi se to hidrofobno sredstvo dodanto upilo u tkaninu, zagrijte ju fenom za kosu.

6. Kupka od čaja ublažava žuljeve

Gel od aloe vere smanjit će upale i bol, a kako biste potpuno razmazili svoja stopala, s vremena na vrijeme im priredite kupku od zelenog čaja koji će istodobno smanjiti oticanje i riješiti se neugodnog mirisa.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se