1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Vlajki: Nejasno zašto opozicija hoće da „mirno došeta“

BANJALUKA – Univerzitetski profesor Emil Vlajki ocijenio je da je nejasno zbog čega opozicija hoće da protestna kolona „mirno došeta“ do Trga Krajine, gdje će vladajuća koalicija održati svoj miting.

„Ovi sa Trga Krajine ne idu ni u kakvu šetnju do parka gdje će opozicija manifestovati. Drugim riječima, ako dođe do eventualnih sukoba, opozicija će za to snositi punu odgovornost. Za nadati se, da do nikakvih šetnji neće doći i da će 14. maj isključivo ostati na nivou političke retorike“, navodi se u saopštenju profesora Vlajkija.

On smatra da je opozicija pokušala tabloidnim, jeftinim /dez/informacijama da kompromituje sadašnju vlast, umjesto da se bavila mogućom strategijom Republike Srpske na stručan i konstruktivan način.

„Kada su joj propali svi pokušaji oko ‘papaka’, ‘kilograma zlata’, Pavlović banke i slično, sada je krenula u sindikalne proteste, a imala je i ima mnoge stvari na političkom planu da riješi“, stav je Vlajkija.

On je ocijenio da je opozicija mnogo izgubila na kredibilitetu vezujući se sa takozvanim narodnim partijama unutar BiH i šire čiji je jedini i otvoren cilj uništenje Republike Srpske.

„Sumnjivo je i njezino ofiranje sa bošnjačkim partijama i strukturama koje nastoje da zauzmu sve glavne poluge vlasti u BiH“, istakao je Vlajki.

On je naveo da opozicija nije htjela dati podršku referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH i tako prisiliti sadašnju vlast da ga sprovede.

„Nije htjela izaći iz zajedničkih organa BiH kada je Ustavni sud BiH praktično zabranio Dan Republike Srpske, iako je vlast to predlagala. Vrlo je mlako, i skoro na silu, reagovala na skandalozne, antisrpske izjave /premijera Turske u ostavci Ahmeta/ Davutoglua prije par dana u Ferhadiji. Ćuti, za sada, kao zabravljena povodom opstrukcije rezultata popisa kojeg sprovode bošnjačke strukture i tako redom“, podsjetio je Vlajki.

On je poručio da bi bilo poželjno, a što bi smanjilo mnoge tenzije, da se koalicija na vlasti, posebno njena najjača stranka, hitno ogradi od svoje neprimjerene izjave kako su svi oni koji će učestvovati na protestima 14. maja, a u okviru opozicije, izdajice srpskog naroda.

„I dalje bi bilo uputno, da vlast i opozicija formiraju vladu nacionalnog jedinstva, nestranačku i ekspertsku i da zajednički počnu rješavati nagomilane ekonomske i socijalne probleme. Da počnu konačno raditi ono za što su suštinski izabrani od naroda“, zaključio je profesor Emil Vlajki.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se