5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

U Banjaluci danas i miting vladajuće koalicije i protest opozicije

U Banjaluci će se danas održati protest opozicije i miting vlasti.

Policija Republike Srpske spremna je da obezbijedi oba skupa, potvrđeno je iz MUP-a. Odobrili su mirno okupljanje, ali zabranili bilo kakvu šetnju. Pristalice opozicije biće u banjalučkom parku „Mladen Stojanović“, a vlasti na Trgu Krajine. Kilometar i po udaljeni jedni od drugih biće spriječeni da se sastanu, javlja RTRS.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da postoje pouzdane informacije da u Banjaluku dolaze pojedinci i ekstremističke grupe iz regiona, čije namjere nisu dobronamjerne. Poručio je da će napad na institucije Republike Srpske, rušenje ili bilo kakav drugi vandalizam biti osujećeni i rigorozno kažnjeni.

Više od 2.000 policajaca obezbjeđivaće skupove.

Lukač je naglasio da je Policija Srpske sposobna da obezbjeđuje velike skupove i da oni budu održan u miru, ali da ne može dozvoliti susret dva skupa.

120 lica iz Srbije spriječeno je da odu u Banjaluku i priključe se nekom od skupova u Banjaluci, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović. Kaže da su MUP-ovi Srbije i Republike Srpske u komunikaciji i da razmijenjuju informacije.

Vladajuća koalicija je ponovila da će otkazati skup, ako to učini i tzv. Savez za promjene, ali to opozicione stranke nisu učinile. Umjesto toga, pozvale su predsjednika Srpske i SNSD-a Milorada Dodika da odgodi miting za sutra.

Predsjednik Srpske Dodik je istakao da se na mitingu može očekivati blizu 30.000 građana. Poručio je Republika Srpska ima kapacitet da očuva stabilnost i da je uvjeren da će dva mirna skupa u Banjaluci dodatno ojačati Srpsku i pokazati njen demokratski potencijal. „Oba skupa su motivisana porukama koje lideri žele da pošalju i na tome treba i da se završe“, rekao je Dodik za našu televiziju

Predsjednik SDS Mladen Bosić rekao je da Crkva ne bi trebalo da se miješa u politiku i da Srpska pravoslavna crkva, ukoliko želi da se bavi politikom, „osnuju svoju stranku i izađu na izbore“.

On je ocijenio da bi odustajanje od protesta značilo odricanje od osnovnih ljudskih prava na svoje mišljenje i javno okupljanje, te da je stoga iluzorno očekivati da će se to dogoditi.

Fondacija „Otvoreno društvo“ kontroverznog američkog biznismena mađarskog porijekla, Džordža Soroša, negiralo je informaciju portala „Pres“ da finanira organizaciju protesta opozicije, i to u ukupnom iznosu od skoro pola miliona američkih dolara. Tu informaciju negirao je i lider NDP-a Dragan Čović.

Zbog održavanja protesta i mitinga, u Banjaluci će do 20.00 časova biti obustavljen saobraćaj od raskrsnice na Malti do raskrsnice Ekvator u centru grada. Takođe zatvorene su i pojedine poprečne ulice u tom dijelu grada, s tim da se saobraćaj odvija Ulicom Vuka Karadžića i Alejom Svetog Save, koje spajaju istočni i zapadni tranzit.

Takođe, zabranjen je rad ugostiteljskih objekata i prodaja alkohola.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se