8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Stevanović i Lakić razgovarali o značaju „Alumine“ i nužnosti privođenja kraju stečaja u „Biraču“

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović danas je razgovarao sa predsjednikom Upravnog odbora „Alumine“ Darkom Lakićem koji je na ovu funkciju imenovan prije nešto više od mjesec dana.

Stevanović je rekao da je ovo njihov prvi zvanični susret, ali i da se znaju godinama, te da je i on sam lično, kao i lokalna zajednica, podržao Lakićevo imenovanje na mjesto predsjednika Uprave „Alumine“.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#dddddd“ arrow=“yes“ align=“right“]Stevanović: Drago mi je da je na čelo Uprave došao jedan mlad čovjek koji je ambiciozan, koji zna šta „Alumina“ predstavlja regiji Birač, a naravno najviše Zvorniku[/quote]

– Drago mi je da je na čelo Uprave došao jedan mlad čovjek koji je ambiciozan, koji zna šta „Alumina“ predstavlja regiji Birač, a naravno najviše Zvorniku. Mislim da se slažemo u mnogim ocjenama oko sadašnje opšte situacije ove kompanije, a slažemo se i o nužnosti privođenja kraju stečajnog postupka koji je uslov da bi fabrika išla u nove investicije, da bi se usvajale neke još ozbiljnije tehnologije i kako bi eventualno neka od krupnih investicija iz Evrope bila preseljena na područje našeg grada – rekao je Stevanović nakon sastanka.

On je dodao da je svjestan da dok traje stečaj u „Biraču“, fabrika ne može odgovoriti potrebama i svojim obavezama, ali da i pored toga, kad je u pitanju socijalni momenat i podrška drugim sferama življenja u ovom gradu, treba da odgovori nekim obavezama prema običnom čovjeku, gradu Zvorniku i prema regiji.

Stevanović je naglasio i da u ovom momentu niko ne može sa sigurnošću reći koliko će trajati stečajni postupak u Fabrici glinice „Birač“.

– Ukoliko se budu čekale sudske odluke i njihova pravosnažnost, to će trajati najmanje pet, a vjerovatno i više od 10 godina, a bude li bilo sluha da se postižu kompromisi, stečaj se može zatvoriti za 90 dana. I tek tada će Zvornik dobiti ono što mu treba, a to je jedna zdrava „Alumina“ koja će biti konkurentna na tržištu Evrope i svijeta, koja će otvarati nova radna mjesta, koja će donositi značajan profit na prostore ovog grada, regije i Republike Srpske – istakao je Stevanović.

Lakić je naglasio da je svjestan koliko je „Alumina“ značajna, ne samo za Zvornik i ovu regiju, nego za čitavu Republiku Srpsku.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#dddddd“ arrow=“yes“ align=“right“]Lakić: Mislim da je ovo jedna od, s jedna strane najznačajnijih i s druge strane najperspektivnijih kompanija u Republici Srpskoj i svjesni smo značaja za grad Zvornik i život u Zvorniku[/quote]

– Ja mislim da je ovo jedna od, s jedna strane najznačajnijih i s druge strane najperspektivnijih kompanija u Republici Srpskoj i svjesni smo značaja za grad Zvornik i život u Zvorniku. Moramo biti osjetljiviji i više pomoći socijalni, kulturni, naučni, sportski život u Zvorniku i svakako da očekujem da ćemo kad izađemo iz stečaja imati ozbiljan budžet za te namjene. Mom imenovanju prethodila je svakako podrška i Vlade Republike Srpske i podrška svih važnih učesnika u procesu stečaja „Birača“, ali za mene je bila značajna i podrška gradonačelnika Zvornika. Ono što je takođe važno je da unutar menadžmenta i zaposlenih u „Alumini“ imamo zajednički stav da idemo dalje, da idemo naprijed sa razvojnim projektima i da završimo sa svim medijskim prepucavanjima i podjelama kojih je i ako ih je bilo u „Alumini“ – poručio je Lakić.

Lakić je rekao da je ono što je urađeno u prethodne tri godine značajno i da je danas situacija u „Alumini“ značajno bolja nego što je bila prije tri godine kada je otvoren stečaj u „Biraču“.

– Međutim, i dalje su brojni izazovi pred nama, i dalje nas ograničava stečajni postupak i ja se nadam da će doći do kompromisa i da će stečajni postupak biti završen u što skorijem roku, jer to nam omogućava značajnije investicije i da idemo naprijed, da razvijamo naš proizvodni program i da ne zavisimo samo od glinice i cijene aluminijuma. Mi preko 95 posto naše proizvodnje izvozimo, naša konkurencija su fabrike iz Evropske Unije i moramo biti konkurentni sa njima, moramo kontinuirano ulagati u tehnologiju, u opremu, u ljude i moramo biti konkurentni. S druge strane, mi smo fabrika glinice koja nije direktno naslonjena ni na jednu fabriku aluminijuma i moramo, kroz nove proizvode tražiti nova tržišta, nove kupce i obezbijediti rast i razvoj fabrike – rekao je Lakić.

On je dodao da su glavna grupa proizvoda glinica, metalurška i nemetalurška, nekoliko vrsta hidrata, nekoliko vrsta zeolita, ali da se u okviru tih proizvoda otvara neograničen broj novih različitih proizvoda koji se za svakog kupca posebno dizajniraju, sa posebnim hemijskim sastavima, te da moraju biti prilagodljivi i zadovoljavati visoke kriterijume kupaca.

– S druge strane, nama se otvara mogućnost da sa nekim fabrikama iz Evropske Unije gradimo saradnju na način da oni dio svoje proizvodnje presele kod nas, da nam presele tehnologiju, znanje, da nam ustupe tržište, naravno uz obostran interes i dijeljenje dobiti koje ostvarimo – rekao je Lakić.

Sastanku u kabinetu gradonačelnika Stevanovića prisustvovali su i njegov zamjenik Bojan Ivanović i direktor sektora marketinga u „Alumini“ Radislav Filipović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se